Leefbaarheid

De leefbaarheid in Hendrik-Ido-Ambacht staat voor een schone, hele, veilige, sociale en bruikbare gemeente.

Hendrik-Ido-Ambacht moet een gemeente zijn en blijven waar iedereen prettig woont, werkt en recreëert. Hoe hoger dit gewaardeerd wordt, hoe hoger de leefbaarheid is. Een belangrijk deel van leefbaarheid bestaat uit een schone, hele, veilige, sociale en bruikbare buitenruimte. Daar werken wij als gemeente met inwoners, organisaties en ondernemers voortdurend aan.

Leefbaarheid

In het Beleids- en werkplan Leefbaarheid 2020-2021 leest u wat leefbaarheid in Hendrik-Ido-Ambacht betekent en waar de komende jaren aan gewerkt wordt. 

Camerahandhaving

De Sophiapromenade en het Sophiapark is een voetgangersgebied waar fietsen is toegestaan. In 2019 namen de aantal meldingen van overlast toe door onder andere brommers, scooters en ander gemotoriseerd verkeer. De mate van overlast ging ten koste van de leefbaarheid in het gebied. Hiervoor is het project camerahandhaving gestart. Wie nu in overtreding is, wordt geregistreerd. 

De Sophiapromenade en het Sophiapark is een voetgangersgebied waar fietsen is toegestaan. Brom- en snorfietsen zijn te allen tijde verboden. (Vracht)auto's kunnen enkel de Sophiapromenade binnenrijden tijdens de venstertijden of met een ontheffing. 

 

Wat is camerahandhaving?

Camerahandhaving is een vorm van handhaving door middel van een camera. Deze camera is ingesteld om kentekens te herkennen. Het werkt ongeveer zoals een flitspaal. De camera herkent een kenteken zodra deze in beeld komt en maakt hier een foto van. Aan de hand van de foto volgt een bekeuring.

Waarom camerahandhaving?

Op de Sophiapromenade en in het Sophiapark zijn auto's (buiten de venstertijden), brom- en snorfietsen niet toegestaan. Toch rijden er brom- en snorfietsen over de promenade en het park. Dit zorgt voor veel overlast. De camera's zorgen ervoor dat auto's, brom- en snorfietsen die het gebied betreden beboet worden.

Waar wordt camerahandhaving toegepast?

De camera's staan binnen het gebied van de Sophiapromenade en het Sophiapark. De camera's kunnen gemakkelijk verplaatst worden, dus het kan zijn dat na verloop van tijd de camera's op een anders plek (binnen hetzelfde gebied) staan.

Komen ook op andere plekken in de gemeente camera's?

Er zijn er geen plannen om camerahandhaving ook op andere plekken toe te passen.

Wat kost een boete?

Snorfiets: EUR 95,-

Scooter: EUR 95,-

Voertuig (auto, bestelbus etc) : EUR 140,-

Hoe kan ik met mijn auto het gebied in?

Wilt u verhuizen, of heeft u een andere reden om met de auto het gebied in te willen, dan kunt u een ontheffing aanvragen. Een ontheffing aanvragen kan alleen voor een (vracht)auto. Voor een brom- en snorfietsen kan geen ontheffing gevraagd worden. Brom- en snorfietsen blijven te allen tijde verboden in het gebied.

Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

Via het online formulier verzoek ontheffing motorvoertuig Sophiapark kunt u een ontheffing aanvragen. Heeft uw aanvraag spoed? Neem dan direct contact op met de gemeente via 14078. 

Wat kost een ontheffing?

Het aanvragen van een ontheffing is kosteloos.

Camera's en privacy

De camera maakt alleen een foto zodra er een kenteken herkend wordt. Het gaat dus om stilstaande beelden. Er worden geen live beelden opgenomen.  Deze beelden worden enkel gebruikt om het kenteken te herkennen en hiervoor te bekeuren.

Bezwaar 

Bent u het niet eens met uw waarschuwing of boete? of wilt u foto's opvragen? Neem dan contact op met de gemeente via 14078 of volg de instructies op de boete vanuit het CJIB.

 

 

Overlast

Het is belangrijk dat het voor iedereen prettig wonen, werken en recreëren is in Hendrik-Ido-Ambacht. Toch komt ook overlast voor. Ervaart u overlast? Zorg ervoor dat het vroegtijdig wordt aangegeven of dat u zelf actie onderneemt. De gemeente heeft niet altijd een oplossing voor ieder probleem. Het is dus belangrijk dat we het samen doen. Er zijn verschillende instanties en tools die een handje kunnen helpen, maar zelf kunt u ook vaak al van grote waarde zijn. 

Maak een melding in FIXI

Ervaart u overlast op gebied van de buitenruimte, zoals de groenvoorziening, lantaarnpalen etc, dan kunt u gemakkelijk een melding doen via FIXI. Dit wordt ook wel Meldpunt Openbare Ruimte genoemd. Ook kunt u hier terecht voor andere typen overlast zoals geluid of afval. 

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling brengt partijen aan tafel, creëert begrip voor elkaars standpunten en stimuleert het zoeken naar duurzame oplossingen. Dit verbetert het leefklimaat in de straat en in de buurt. Burenruzie kan het woonplezier behoorlijk aantasten: wat begint met een kleine irritatie over bijvoorbeeld geluidshinder, kan soms in korte tijd enorm uit de hand lopen. Buurtgenoten praten niet meer met elkaar en erger nog: ze luisteren niet meer naar elkaar. Waar beide partijen mee geholpen zijn, is iemand die de druk van de ketel haalt en beide partijen weer met elkaar in gesprek brengt. Hiervoor kunt u gebruik maken van Buurtbemiddeling.

Zit u in een lastige situatie met uw buren? Neem dan contact op met de gemeente. Wij kunnen u in contact brengen met Buurtbemiddeling.

Bel de politie

Is de overlast buitensporig, acuut en extreem? Aarzel dan niet om de politie te bellen. Dit kan op het telefoonnummer 0900-8844. 

Wat kunt u zelf doen?

Vaak kunt u meer doen dan u denkt. Blijf met elkaar in gesprek, voorkom escalatie en verplaats u af en toe in de ander. Als u Ideeën heeft over een oplossing, deel het, maar houd altijd rekening met de voor en nadelen.