Actieplan Duurzaamheid vastgesteld
Onlangs stelde de gemeenteraad Actieplan Duurzaamheid vast. Daarin staan tientallen grote en kleine duurzame acties die Hendrik-Ido-Ambacht neemt en gaat nemen.
Grote uitdagingen van deze tijd zoals energiebesparing, overstappen op schone energie, verbeteren van de luchtkwaliteit, meer biodiversiteit en circulaire economie zijn in het actieplan vertaald naar uitvoerbare acties voor inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente zelf.
Via een enquête en in een werksessie konden Ambachters in april ideeën aandragen. Ralph Lafleur, wethouder duurzaamheid: "Niemand kan er meer omheen. We moeten samenwerken om te zorgen dat deze planeet voor onszelf en de generaties na ons leefbaar blijft. Ik roep alle Ambachters op hun steentje bij te dragen! Meer initiatieven zijn van harte welkom. Samen vormen we een duurzaam netwerk, waar we kennis delen, elkaar inspireren, helpen en naar oplossingen zoeken".
Vijf speerpunten voor de gemeente…
De gemeente geeft het goede voorbeeld door onder andere verduurzaming van gebouwen die in beheer zijn van de gemeente, LED-lampen in straatverlichting, (her)gebruik van duurzame materialen in de openbare ruimte, planten van 500 extra bomen en een onderzoek naar water-, droogte- en hittebestendige inrichting van openbaar gebied. Daarnaast zijn er vijf speerpunten voor de komende jaren:
- meer groen en biodiversiteit in openbaar gebied
- bouwen aan een duurzaam netwerk in de gemeente, waarbij nadrukkelijk ook jongeren en ondernemers worden betrokken
- inwoners en ondernemers helpen bij energiebesparing door goede informatie ete geven n groepsaankopen te organiseren
- inwoners stimuleren om hun asbestdaken te vervangen voor groene klimaatdaken
- duurzaamheidseducatie voor kinderen.
En tientallen grote en kleine acties voor alle Ambachters...
Een paar voorbeelden van andere acties uit het vastegesteld plan: verbod op het oplaten van ballonnen | laadpalen voor elektrische auto's bij alle bedrijventerreinen en winkelcentra | pilot om groente- fruit- en tuinafval en etensresten in de keuken thuis beter te scheiden | budget voor duurzame buurtinitiatieven | opwekken van schone energie en inrichten van klimaatrobuuste tuinen | groepsaankopen voor woningisolatie, zonnepanelen en regentonnen.
Meer informatie
Door de gemeenteraad vastgesteld Actieplan Duurzaamheid
Klik op bovenstaande afbeelding voor groter formaat van de Infographic in PDF.