Blog van de wethouder: Wie wordt de beste afvalscheider?

“Op de Zomerparkdag kon u uw kennis testen over het scheiden van keukenafval. We willen in Hendrik-Ido-Ambacht de inzameling van grondstoffen voor recycling verhogen en de hoeveelheid restafval dat verbrand wordt verminderen.

Zelf probeer ik zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven. En dus ging er een GFT-E-keukenbakje mee naar huis.

Het bleek een uitdaging. In het begin vond ik het best lastig om het afval op de juiste manier te scheiden. Het zorgde thuis voor best wat discussie. Aan sommige dingen moet je even wennen, maar het GFT-E-bakje staat nog steeds op ons aanrecht. We weten nu veel beter welk afval in welke afvalbak gaat. Dit zorgt voor lagere afvalverbrandingskosten en dat is weer goed voor het milieu.

Donderdag 19 september starten bewoners van twee straten met een pilot van drie maanden voor het scheiden van keukenafval. Deze bewoners ontvangen een GFT-E-startpakket bestaande uit twee GFT-E-bakjes voor in de keuken, biozakjes en tips om beter te scheiden. Ook kunnen zij aan een afvalcoach advies vragen. Een deel van deze GFT-E-startpakketten deel ik op donderdag zelf uit. Om het nog leuker te maken, hebben we een wedstrijd element toegevoegd: welke straat kan het beste afval scheiden? Ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

Ik houd u op de hoogte over de pilot. En denkt u “ik begin liever gelijk al met het scheiden van afval”, kijk dan op www.h-i-ambacht.nl/afvalinzameling. 


Samen halen we eruit wat erin zit!”


Ralph Lafleur,
wethouder Duurzaamheid

Ralph Lafleur