Blog wethouder: "Help mee en breng uw kind veilig van en naar school"

"Door het programma SCHOOL op SEEF leren kinderen hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen bewegen, lopend of met de fiets. Intussen ontvingen meerdere basisscholen in Hendrik-Ido-Ambacht dit certificaat.

Door het programma leren kinderen regelmatig bij over hoe ze veilig in het verkeer lopen, fietsen en rijden. Zo leren ze bijvoorbeeld de betekenis van verkeersborden. Of de fietsen van de kinderen worden op school gekeurd. Maar voor de oudere leerlingen is er ook een fietsverkeersexamen op de openbare weg.

 

Een paar keer per jaar organiseren kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten een leuke verkeersactie, in samenwerking met de politie. Daar ben ik ook bij. Het valt mij op dat de meeste ouders en verzorgers dan prima laten zien hoe het moet. En mogelijke verbeterpunten nemen mensen meestal graag aan. Maar zodra de verkeersactie is geëindigd, zijn er toch altijd weer ouders en verzorgers die terugvallen in hun oude gedrag. "Even" parkeren op het zebrapad of op een plek waar het niet mag. Wat soms "even snel" en "veilig" lijkt, kan zomaar gevaarlijk zijn voor een andere weggebruiker.

 

Wat doet de gemeente voor een zo verkeersveilig mogelijk Hendrik-Ido-Ambacht?

  • Ze onderzoekt of er bijvoorbeeld op sommige schoolroutes éénrichtingverkeer mogelijk is. Of dat er andere aanpassingen nodig zijn voor een goede en veilige schoolroute.
  • Ze praat samen met politie, scholen en handhaving om verkeersproblemen op schoolroutes op te lossen waar mogelijk.

Helpt u ook mee?

  • Volg zoveel mogelijk de verkeersstroom.
  • Zorg behalve voor uw eigen veiligheid, ook voor die van een ander.
  • Vertoon ook buiten een schoolactie goed gedrag.
  • Bent u een voorbeeld voor uw en andere kind(eren)?

Want jong geleerd is oud gedaan."

Ralph Lafleur

wethouder Duurzaamheid, Ruimte, Mobiliteit & Wonen

 

verkeersveiligheid