Kastanje Ambachtsezoom verplaatst

We werken hard aan ons 'groen visitekaartje' Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Trefwoord: #duurzaam. Voor ondernemingen die zich er vestigen èn voor de buitenruimte:

Daarom verplaatsten we deze week een tamme kastanje. Die stond op de plaats waar een bedrijfskavel komt en heeft nu een mooie plek bij de toegang van het bedrijvenpark gekregen. Een prominente plek op het toekomstige groene plein, met een bankje in de buurt en een stellingplaat die hier vlakbij in de Tweede Wereldoorlog geplaatst werd.

Tamme kastanjes

Tamme kastanjebomen zijn niet zeldzaam in Nederland. Toch hebben we er in Ambacht maar 7. Daarom zijn we zuinig op deze boom. We bereidden hem goed voor op de verplaatsing en geven hem in de komende drie jaar extra aandacht. Daarna kan de boom weer 'op eigen benen' staan, verwachten we. De dikste boom van Nederland is een tamme kastanje. Die "Kabouterboom" staat In Beek-Ubbergen en heeft omtrek van 835 centimeter. Zo groot is die op Ambachtsezoom nog niet, die heeft een omtrek van 145 centimeter, weegt 20.000 kilo en is 15 meter hoog. De kastanjes van de boom zijn eetbaar. Rauw, gepoft, geroosterd en gekookt.

Honderden bomen

In de komende tijd planten we honderden bomen in het bedrijvenpark. De bomen bloeien en verliezen hun bladeren op verschillende momenten. Daardoor is het park langer aantrekkelijk voor bijen, andere insecten en vogels. Meer biodiversiteit dus, goed voor mens en milieu!

foto's: Peter den Ouden

Tamme kastanjeboom Ambachtsezoom op transport 1

Tamme kastanjeboom Ambachtsezoom op transport 2

Tamme kastanjeboom Ambachtsezoom op transport 3