Regio Deal: kansen voor Ambacht

Ambacht is deel van de Drechtsteden en dat vraagt samen met Gorinchem om een Regio Deal aan het Rijk. Wat kan zo'n deal voor Ambacht betekenen?

Provincie Zuid-Holand steunt onze aanvraag voor de Regio Deal. Begin volgend jaar weten we of onze regio kan rekenen op een investering van 40 miljoen euro. Stel dat dat zo is, wat heeft Ambacht daar dan aan?

Regio Deal
Wat is een Regio Deal? Onze wethouder André Flach is verantwoordelijk voor het aanvragen van Regio Deal en legt uit: “Regio’s konden voorstellen die voor een doorbraak kunnen zorgen, indienen. Het gaat dan over het vergroten van de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen, veiligheid, leren en recreëren. De deal is dat het Rijk investeert en de regio dat investeringsbedrag verdubbelt. Deze investering zal in onze regio aangevuld worden met bijdragen van het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.”

Gorinchem?
Drechtsteden is misschien wel bekend als samenwerkingsverband, maar waarom ook Gorinchem? “Drechtsteden en Gorinchem vormen samen een sterke maritieme regio", verduidelijke André. "We zijn het hart van de Nederlandse maakindustrie en industriële motor van de regio Rotterdam. Voor onze ruim 300.000 inwoners moeten we in dit gebied blijven investeren in innovatie, opleidingen en versterking en verfraaiing van de oevers.”

Hendrik-Ido-Ambacht
Is een Regio Deal belangrijk voor Hendrik-Ido-Ambacht? André: “Ja, ook voor Ambachters is het belangrijk dat we technische opleidingen versterken, dat er voldoende werk is en blijft bij technische bedrijven en dat de oevers mooie plekken worden om te verblijven, wonen of te werken.”

Wat gaan we ervan merken?
Stel dat we de Regio Deal binnenhalen, wat merken we er dan van? “We gaan bijvoorbeeld verschillende plekken langs de oevers ontwikkelen tot moderne, aantrekkelijke plekken, zoals het Waterbusplein en Noordoevers. Hier gaan beleven, wonen en werken hand in hand. Het leerpark Dordrecht biedt onze jongeren straks een forse verbreding van het (hogere) onderwijsaanbod op techniek, zorg en onderwijs. Dit doen we in samenwerking met werkgevers, zodat opleidingen goed aansluiten op de banen in onze regio. Zo blijft het hier voor jong én oud aantrekkelijk om te wonen", zegt de wethouder tot slot.  

Meer informatie over de Regio Deal vindt u op www.drechtsteden.nl/regio-deal.

Waterbusplein Hendrik-Ido-Ambacht

Aan de Noord wordt het Waterbusplein (Noordkade) ontwikkeld. Een plein voor alle inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht, waar beleven, wonen en werken samen komen. foto: Cees van der Wal