Verhelp de buxusmot

Hebt u dode blaadjes, kale takken en webben in uw buxus? Dan is de kans groot dat u last hebt van de buxusrups die in korte tijd de plant aantast. Hoe kunt u dit verhelpen?

buxusmot

Omtoveren tot bio diverse tuin
Zorg voor een mix van planten die allerlei nuttige dieren aantrekken. Natuurlijk is er plaats voor een paar buxusplanten, maar door de combinatie met andere planten is de impact van de rupsen minder erg. Er zijn ook planten die sprekend op de buxusplant lijken, maar niet gevoelig zijn voor de buxusziektes.

Gooi buxusafval bij het restafval
Verwijder de rupsen met de hand. Dit is de milieuvriendelijkste manier om de voortplanting te doorbreken. Voer de rupsen af in een gesloten zak, zodat ze niet kunnen ontsnappen.
Hebt u de aangetaste plant gesnoeid? Gooi de gesnoeide buxus dan bij het restafval en niet bij het gft-afval. Waarom? De buxusmot overleeft het composteerproces als van het gft-afval compost wordt gemaakt. Daarmee blijft het probleem dus bestaan. Gooi de gesnoeide buxus in een gesloten zak daarom bij het restafval. Dat gaat de verbrandingsoven in.

Kopen van biologische bestrijdingsmiddelen
Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen te koop die de buxusmotten vangen in een mottenval. De motten komen af op de feromonen die het apparaat afscheidt. U kunt ook aaltjes kopen. Deze bestrijden de larven en zijn niet schadelijk voor de buxus.

Verwijderen rondom graven
De gemeente bestrijdt de buxusrups bij het groen in beheer op begraafplaats De Waalhof. Buxusplanten staan ook bij veel graven. Om de graven verzorgd en netjes te houden, vragen wij u als nabestaande om dode buxushaagjes te verwijderen. Zo houden we samen de graven verzorgd en netjes.