Bevrijdingsdag 5 mei 2020

Burgemeester Jan Heijkoop: "We zijn het aan alle slachtoffers en onszelf verplicht om onze vrede en vrijheid te koesteren en te onderhouden."

Toespraak burgemeester Jan Heijkoop ter gelegenheid van Bevrijdingsdag, 5 mei 2020

 

 


Beste Ambachters,


75 jaar geleden eindigde de bezetting, 75 jaar geleden begon de vrijheid. 75 jaar lang vrede en vrijheid in Nederland en een groot deel van Europa.

Moest er een onmenselijk groot offer gebracht worden, om zo lang in vrede en vrijheid te mogen leven?

Een ding weet ik zeker: We zijn het aan alle slachtoffers en onszelf verplicht om onze vrede en vrijheid te koesteren en te onderhouden. En daarmee bedoel ik meer dan eenmaal per jaar Bevrijdingsdag vieren.

Het begint met te weten wat vrede en vrijheid voor jou, maar ook voor anderen betekent. Vrijheid betekent voor mij onder andere: voor je mening uitkomen, of juist voor jezelf houden, weten wat je democratische en burgerrechten zijn en er gebruik van maken, te zijn wie je bent of wil zijn, ook duidelijk te maken waar jouw vrijheid wordt aangetast, maar evenzeer je beseffen dat jouw vrijheid nooit de vrijheid van een ander mag aantasten.

"Weten wat vrijheid betekent", misschien is het antwoord dit jaar gemakkelijker te geven dan vorig jaar. Want pas als je iets niet hebt, koester je de waarde ervan. En zeker in deze coronatijden is duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Want we hebben door de maatregelen vrijheden moeten inleveren.

Had u zich vorig jaar in kunnen denken dat er een tijd zou komen, waarin je opgeroepen wordt zoveel mogelijk thuis te blijven, het verboden is een verjaarsfeest te houden, naar een restaurant te gaan, op vakantie te gaan, naar theater, naar de kerk... Waarin bepaald wordt met wie en hoeveel mensen in je huis, je auto of boot mag hebben. En zie hoe snel we ons aanpassen aan die nieuwe werkelijkheid, die nieuwe situatie.

Gelukkig is vrijwel iedereen overtuigd van de noodzaak van de maatregelen en worden deze ook goed opgevolgd. Dat is goed.

Maar vrijheid vraagt van ons ook om kritisch te blijven op maatregelen en ons te laten horen, als we daar niet van overtuigd zijn, van de noodzaak van die maatregelen - En het is goed dat die maatschappelijke discussie gevoerd wordt - laat je dan horen. Vraag om de juiste informatie om overtuigd te raken. Want ook dat is een belangrijke vrijheid.

Hoe beter we overtuigd zijn van nut en noodzaak van in dit geval de maatregelen,hoe beter we ons eraan houden. En hoe meer en vlugger we in dit geval corona onder controle kunnen krijgen en onze vrijheden weer terugkrijgen.

Maar misschien blijven sommige maatregelen of delen ervan in ons systeem hangen. Geven elkaar volgend jaar weer een hand, of verdwijnt die gewoonte? Of is het niet-geven van een hand misschien een nieuw-verworden vrijheid?

Laten we in deze bijzondere tijden deze Bevrijdingsdag ook gebruiken om de vele vrijheden die we hebben, te koesteren.

Ik wens u een hele fijne Bevrijdingsdag.
Dankuwel.