Burgemeester Jan Heijkoop opent Den Brommert
Afgelopen zaterdag opende burgemeester Jan Heijkoop het gerestaureerd pand Den Brommert en de nieuwe expositeruimte daarachter.
Om aan de coronamaatregelen te voldoen, werden de toespraken van voorzitter Alie Tas, wethouder Ralph Lafleur en burgemeester Jan Heijkoop in de nabijgelegen Dorpskerk gehouden.
Burgemeester Jan Heijkoop:
"Beste mensen,
Ook van mijn kant allemaal welkom. Ik vind het heel plezierig om hier met u in het midden te zijn bij een heel belangrijk moment.
Ik zeg toch maar op voorhand dat u van mij in de toekomst op geen enkele wijze een nalatenschap moet verwachten, zoals destijds van burgemeester Spoor...
Ik wil het Historisch Genootschap, bestuur, van harte complimenteren met het prachtige monument en jullie prachtige onderkomen. En dat is gerealiseerd toch onder best ook wel een beetje lastige omstandigheden. Jullie hebben ook last gehad van corona, heb wat uit moeten stellen, maar jullie zijn gewoon door gegaan onder jouw charmante leiding en met de inzet van heel velen is er heel veel tot stand gekomen.
En, ja ik denk ook dat de bevolking van Ambacht hier heel blij mee is. Want de historie van Ambacht wordt door jullie vastgelegd en middels het nieuwe monument, het nieuwe gebouw, ook getoond en verteld.
Wat ik ook mooi vind van het Historisch Genootschap, haar bestuur en de vele vrijwilligers, is dat het werkelijk een dwarsdoorsnee is van alle Ambachters. Mensen met allerlei verschillende achtergronden en dat maakt ook echt dat de historie, het Historisch Genootschap, Den Brommert, van ons allemaal is. En dat is belangrijk.
Ik denk ook dat het voor Hendrik-Ido-Ambacht het misschien wel extra belangrijk is,dat wij onze historie vastleggen. Ik denk ook dat er weinig gemeenten zijn, die zo veranderd zijn als Hendrik-Ido-Ambacht. En ik noem in vogelvlucht een aantal zaken: We hebben steenfabrieken gehad, langs de rivier. Ze kwamen en ze gingen. Scheepssloperijen: zijn gekomen en weer gegaan. Vlasserijen destijds, met akkerbouw: ze kwamen en ze gingen. De landbouw: was prominent, is verdwenen. Daarna kwam de glastuinbouw: kwam, is nagenoeg verdwenen. En dan ook de veranderingen in de middenstand, dat heb je in veel gemeenten, kortom: Heel veel verandert.
En ook bepaalde perioden van grote armoede in Hendrik-Ido-Ambacht, enorme kindersterfte: Het heeft hier allemaal plaatsgevonden, is vastgelegd en wordt verteld.
Ja, dan nog iets over de totstandkoming. Ik denk dat die zich kenmerkt door een geweldige samenwerking. Samenwerking met de gemeente, sponsors, de aannemer Bouwbedrijf Zwaluwe, en dat is mooi. Want ook daardoor, met die vele vrijwilligers en die vele sponsors, is het een gebouw, is het een monument, van ons allemaal. En ik denk ook wat de gemeente betreft, Ralph Lafleur heeft er zo-even wat over gezegd, wat de Spoor-collectie betreft, de overdracht van het gebouw, financiële afspraken,we hebben bevorderd dat de CAI een bijdrage zou leveren, kortom: een heel mooie samenwerking.
Nog even iets over de plek, hier… Ik vind het heel leuk eigenlijk, dat de opening hier in de Dorpskerk plaatsvindt, een van de oudste monumenten in Hendrik-Ido-Ambacht. En ik werd net nog geattendeerd door een van de voorlichters die heel veel van de historie weet, dat hier ook vlakbij de gracht is waar het huis van Boucquet heeft gestaan, en dat hier ook het huis van Heinric Yen -de naamgever van ons dorp- wordt gezegd heeft gestaan. Toch wel een leuke plek hier, in het oude dorpshart, zal ik maar zeggen.
Nou, ik wil jullie nogmaals van harte bedanken, van harte geluk wensen en ik hoop dat veel Ambachters kunnen genieten van jullie enorme hoeveelheid werk."