Den Brommert: In april feestelijke opening

Vorig jaar kocht het Historisch Genootschap 'Den Brommert' van de gemeente om er Ambachts verleden te bewaken, te onderzoeken en bereikbaar te maken.

Over 3 maanden feestelijke opening Den Brommert:
“Heel benieuwd naar wat de Ambachters er van vinden”

In het voorjaar van 2019 kocht Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht eeuwenoud rijksmonument Den Brommert van de gemeente. Het genootschap gaat er straks Ambachts verleden bewaken, onderzoeken en zo goed mogelijk bereikbaar maken. Straks, want nu wordt nog hard gewerkt aan restauratie, verbouwing en nieuwbouw.

Het ‘bromt’ van de vrijwilligers in Den Brommert als we Alie Tas, voorzitter van dat genootschap, vragen om er wat over te vertellen. Dat wil ze wel doen: “Maar niet te lang, want ik moet zo verder verven!”

deuren open

“We lopen iets achter op schema, maar gaan er vanuit dat we in de tweede helft van april de deuren voor alle Ambachters en andere geïnteresseerden kunnen openen”, zegt Alie stralend. “We zijn zelf heel enthousiast en ook tijdens onze nieuwjaarsreceptie hoorde ik alleen maar complimenten, maar we zijn natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar wat de Ambachters er straks van vinden.”

verrassingen

Wie weleens verbouwd heeft, weet dat verrassingen op de loer liggen. Dat geldt voor het restaureren van een eeuwenoud pand vast nog veel meer, toch? “Zeker, gelukkig ook positieve”, lacht Alie. “Zo kwamen we tijdens het werk zaken tegen die we graag willen bewaren. Losse plavuizen die we in een zandlaag onder een vloer vonden, hebben we in de vloer verwerkt. Aan de buitenzijde van de achtergevel was een schoorsteen met een luik. De schoorsteen hebben we gesloopt, maar op dezelfde hoogte van het luik, hebben we een soortgelijk luik in de gevel verwerkt. Dat luik kregen we van een echte Ambachter, we zijn er natuurlijk heel blij mee! De oude achtergevel met bouwsporen blijft van de binnenzijde zichtbaar, zodat bezoekers kunnen zien waar ooit de daken waren. Helaas is een fraaie schouwombouw per ongeluk gesloopt, maar gelukkig komt daar een mooie ombouw voor terug."

Voorzitter Alie Tas van het Historisch Genootschap aan het werk in Rijksmonument Den Brommert.

 

mooist

Blikvanger wordt straks ongetwijfeld de Spoorkamer, een stijlkamer ingericht met erfstukken die Leonia Spoor - van Tichgelt, schoondochter van oud-burgemeester Spoor (1896-1911), aan Hendrik-Ido-Ambacht naliet. Maar wat vindt Alie zelf het mooist? “Kom even mee naar de multifunctionele ruimte op de eerste verdieping van de nieuwbouw. Zie je hoe prachtig het licht hier binnenvalt? Exposities, lezingen en activiteiten voor jong en oud, ik zie ze hier al gebeuren. Maar ook op de lift ben ik trots. Daardoor zijn we straks goed toegankelijk voor iedereen. En er komen twee ruime vitrines voor wisselende tentoonstellingen in Den Brommert, op de plek waar ooit twee bedsteden waren.” Een jonge vrijwilliger die roestige spijkers uit de eeuwenoude blaken trekt, valt Alie bij: “d’n doos, zo noemde mijn Ambachtse oma de bedstede altijd.”

vrijwilligers

“We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe gelukkig we zijn met de steun vanuit Ambacht en omgeving. De aankoop, restauratie, verbouwing en nieuwbouw zouden we nooit hebben kunnen uitvoeren zonder de hulp vanuit Hendrik-Ido-Ambacht. Dankzij hen kunnen we Ambachts verleden straks verantwoord koesteren, op die manier kunnen we Ambacht bedanken voor hun inzet.”

Meer informatie vind je op www.histgenhia.nl en Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht.