Kerstboodschap burgemeester Jan Heijkoop

In deze dagen voor Kerstmis richt burgemeester Jan Heijkoop graag het woord tot alle inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht:

 

"Beste Ambachers,

Ik vind het fijn tegen het eind van het jaar nog een aantal woorden tot u te richten.

Want we hebben toch wel een heel bewogen jaar achter de rug. Misschien wel het meest ingrijpende jaar na de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen zijn ziek geweest, geworden. Er zijn mensen overleden. Ziekenhuizen waren overvol. Er was veel leed.

Ook dicht in de buurt is er soms onverwachts leed. Neem nou het complex van De Heerlijkheid: een felle uitslaande brand. Vijf mensen opgenomen in het ziekenhuis, twee heel ernstig gewond en inmiddels één overleden...

Gelukkig is het bij het ene pand gebleven, maar je ziet hoe zo'n ramp heel dichtbij kan zijn. Wel heel mooi hoe de omwonenden, die allemaal moesten vertrekken, elkaar hebben getroost en opgebeurd in het gemeentehuis. Een beetje omzien naar elkaar is dan ook belangrijk.

De coronacrisis heeft er best ingehakt bij ons. De bedrijven die het heel moeilijk hebben, theaterwereld, de horeca... Banen die op het spel staan, misschien ook wel uw baan... En ook op school was het lastig. Voor jullie als leerlingen, maar ook voor de docenten. Veel respect voor hoe dat toch allemaal gegaan is.

En dan nog, wil ik noemen, de ouderen. Zeker aan het begin van de crisis: Die verregaande isolatie, die eenzaamheid met soms in eenzaamheid overlijden... Het is iets wat we zó niet meer willen.

In 't begin van de crisis: grote eensgezindheid met elkaar. Landelijk: de regering, de Tweede Kamer, gemeenten, allemaal. Later veel meer divers: tegengestelde meningen en soms ging het meer om de politieke profilering, dan om de bestrijding van het virus. Dat zijn niet de mooiste kanten van politiek en bestuur.

En ook sprake van veel kritiek. Toch denk ik dat we daarin terughoudend moeten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de verantwoordelijke bewindslieden en adviseurs met de beste intenties hebben geprobeerd het virus in te dammen. En we moeten open oog hebben voor verbeteringen, maar laten we hen ook waarderen.

Ja en dan: op weg naar kerst. In Nederland een prachtig familiefeest van ontmoeting en genieten van de goede dingen van het leven. Dit jaar hebben we een heel andere kerst. Kleinere kring, soberder.

En ik werd wel een beetje getroffen vanmorgen door een opmerking van de paus, die aangaf dat die sobere kerst misschien veel meer aansluit bij de essentie van kerst dan datgene wat het geworden is. Want kerst is ontstaan in de christelijke kerk: Jezus is daarin de centrale figuur en hij wordt beleefd als verlosser, ook beleefd als voorbeeld van hoe je met elkaar omgaat.

En in Ambacht zijn we heel divers: We zijn gelovig, niet-gelovig of niet-zo-gelovig... We respecteren dat van elkaar, maar ik ben er wel van overtuigd, dat tijdens kerst een stuk bezinning voor iedereen goed is, ongeacht hoe je daar tegen aankijkt.


En of je nou gelooft of niet: Een klein beetje Jezus als voorbeeld nemen, hoe hij omging met mensen, daarvan ben ik overtuigd, dat de wereld mooier zou worden.

Ik wens u allen heel veel sterkte in deze coronatijd, ook met het opvolgen van de regels en ik wens u een hele fijne kerst, een gezegende kerst en een heel mooi nieuwjaar.

Dankjewel."