Laatste wens Leonia in vervulling

Vorig jaar verkocht de gemeente Den Brommert aan het Historisch Genootschap. Dat toont er binnenkort een deel van de Spoor-collectie. Arie Verhoeven vertelt erover:

Een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Zo voelt Den Brommert, de thuishaven van Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht al direct bij binnenkomst. Er is heel veel over het pand te vertellen, maar nu zijn we hier om met Arie Verhoeven van het genootschap over een erfenis te praten.

Welke erfenis? De Spoor-collectie. Onlangs is een groot deel ervan naar Den Brommert overgebracht.

Leonia

"De Spoor-collectie is een deel van de erfenis die Leonia A. Spoor - Van Tichelt na haar dood in 1966 naliet aan Hendrik-Ido-Ambacht", legt Arie uit. "Leonia was de schoondochter van Willem Spoor, burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht van 1896 tot 1911. Toen diende hij, 43 jaar oud, zijn ontslag in omdat hij tijd wilde vrijmaken om zijn zoon op te voeden en verhuisde naar Breda. Spoor heeft goede dingen gedaan voor Ambacht, zoals het aanleggen van waterleiding, aansluiting op Openbaar Vervoer en het stimuleren van het opzetten van de 'Vakteekenschool'.  Toch was in 1966, ruim een halve eeuw later, vrijwel iedereen in Ambacht hem vergeten. Dat Leonia in haar testament had bepaald dat alles wat zij naliet ten goede moest komen aan de Ambachtse samenleving, was dan ook een grote verrassing. Wel een heel welkome, een deel van de erfenis is bijvoorbeeld gebruikt om zwembad De Louwert te bouwen. Een klein deel van de Spoorcollectie staat al jaren in het gemeentehuis, maar het merendeel lag in Den Haag opgeslagen. Nu geven we een nog mooiere invulling aan de laatste wens van Leonia: een groot deel van de meubels plaatsen we in de Spoorkamer, de mooiste kamer van dit pand. We willen tegelijk met de officiële opening van Den Brommert, misschien half september, twee exposities openen. Een over de historie van dit pand, en een over de familie Spoor. Vanaf dan kan iedereen de Spoorkamer komen bewonderen. Ook willen we aankleding van de kamer regelmatig veranderen, zodat de kamer blijft verrassen. Dat kan vrij gemakkelijk, want een groot deel van de Spoor-collectie ligt nu in Den Brommert opgeslagen."

Bijzonder

"De man van Leonia, de zoon van Willem Spoor, is wel in Hendrik-Ido-Ambacht geboren en heeft er de eerste 8 jaar van zijn leven gewoond, maar Leonia heeft nooit in Hendrik-Ido-Ambacht gewoond. Dat ze de Ambachtse gemeenschap tot erfgenaam benoemde, is heel bijzonder. We weten niet waarom ze dat deed en waarschijnlijk komen we daar nooit achter, want ze bepaalde dat direct na haar overlijden al haar correspondentie vernietigd moest worden. Dat is gebeurd", antwoordt Arie op de vraag wat zo bijzonder is aan de Spoor-collectie. "Maar ook de collectie zelf is heel bijzonder: De meubels, de boeken, de schilderijen: het zijn tastbare herinneringen aan een bepaalde periode hier in Hendrik-Ido-Ambacht en aan een burgemeester die veel betekend heeft voor Hendrik-Ido-Ambacht. Ook is duidelijk te zien dat de familie Spoor welgesteld was. Wat ik het meest bijzonder vind? Dat is toch wel dit bureautje. Of Willem Spoor daar daadwerkelijk aan gezeten heeft in zijn huis aan de Kerkstraat hier in Hendrik-Ido-Ambacht, weten we niet zeker. Maar het is niet moeilijk voor te stellen dat dat zo was."

Arie Verhoeven in de Spoor-kamer, aan het bureau waar burgemeester Willem Spoor waarschijnlijk ooit aan werkte.
Arie Verhoeven in de Spoor-kamer, aan het bureau waar burgemeester Willem Spoor waarschijnlijk aan werkte.

Informatie over het Historisch Genootschap vindt u op www.histgenhia.nl