Dodenherdenking 4 mei 2020

"Gezamenlijk, maar dit jaar op een andere manier dan andere jaren." Ook dit jaar plaatst burgemeester Jan Heijkoop een krans bij het oorlogsmonument op Waalhof.

Dit jaar komen we niet samen bij begraafplaats Waalhof, maar staan we op een andere manier stil bij dodenherdenking. We publiceren hier kort voor 2000 uur tekst en beeld van de toespraak van burgemeester Jan Heijkoop en het plaatsen van de krans door burgemeester en Eyup Karso, voorzitter van Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana.

 



"Beste Ambachters,

In heel Nederland hangt vandaag, 4 mei, de vlag halfstok, ook hier in Hendrik-Ido-Ambacht. Ieder jaar herdenken we daarmee alle burgers en militairen, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en we herdenken hen over enkele ogenblikken in twee minuten stilte.

Wie herdenkt u straks? En misschien wel breder dan alleen oorlogsgerelateerd. Een overgrootvader, klasgenote, een buurtbewoner... Naar schatting kwamen 250.000 Nederlanders om in de Tweede Wereldoorlog of op uitzending om ergens in de wereld vrede en vrijheid te brengen of te verdedigen.

Zo stellen we dat graag: Zij gaven bewust of onbewust hun leven voor vrede en vrijheid. Bestaat er een hoger doel dan daarvoor te sneuvelen? Maar heeft u zich wel eens afgevraagd wat dat voor u inhoudt: vrede en vrijheid? Waar denkt u aan bij de woorden: vrede en vrijheid?

250.000, een kwart miljoen Nederlanders. Het klinkt als een getal, maar die mensen hadden ouders, familie en vrienden die soms pas na decennia duidelijkheid kregen over hun dierbaren of dat nooit kregen. Dat moet onwerkelijk zwaar zijn geweest. De kans is ook groot dat mensen in uw sociale kring een dierbare moeten missen. Dat gezamenlijke herdenkingsmomenten als deze hen vast tot steun zijn en mogen ze ook u tot steun zijn.

Gezamenlijk, maar dit jaar op een andere manier dan andere jaren. Want we zijn nu niet fysiek bij elkaar, maar toch voel ik me verbonden met u en met alle anderen die de doden herdenken.

Aan de muzikanten is gevraagd om de taptoe vanuit het eigen huis te spelen en er zijn aangepaste herdenkingsprogramma's. En ik roep de huidige en nieuwe generaties op: Laten we blijven zoeken naar manieren om oorlogsslachtoffers te herdenken. Dat is het minst wat we voor hen en voor hun nabestaanden kunnen doen.

Ik dank u wel."