Blog: valt het u ook op?

Nieuwe blog van wethouder Duurzaamheid Ralph Lafleur: "De belangrijkste vraag is wat mij betreft: is de overstap voor iedereen haalbaar en betaalbaar?"

"Valt het u ook op? Als ik door onze gemeente fiets, zie ik steeds meer daken met zonnepanelen. Steeds meer Ambachters stappen over op schone energie. Dat is goed nieuws!

 

Hoe zou Ambacht er uitzien als we allemaal overstappen op schone energie? Hoe zorgen we dat er dan genoeg schone energie is voor iedereen?

 

Een rekensom laat zien dat de vraag naar schone energie dan zo groot is, dat we niet genoeg hebben aan zonnepanelen op daken. Zelfs niet als we de daken van alle huizen, bedrijven, scholen en kerken gebruiken.

 

Waar en hoe kunnen we dan verder nog schone energie opwekken? En wat betekent dat voor het ‘landschap’ in de gemeente en de regio? Gaan we straks parkeren bij De Schoof onder een afdak van zonnepanelen? Komen er zonnepanelen tussen de A16 en de Langeweg? Of drijven er zonnepanelen in de Waal? En is er ruimte voor windturbines, elders in de regio?

 

Dat zijn de vragen die ik graag - samen met u - wil beantwoorden in de Regionale Energiestrategie. In de special Energietransitie 2021 leest u hoe u kunt meedenken. Nu onderzoeken we hoe ons ‘landschap’ er over een aantal jaar uit zou kunnen zien. Voordat het zover is, is meer onderzoek nodig. De belangrijkste vraag daarbij is wat mij betreft: is de overstap voor iedereen haalbaar en betaalbaar?"

 

Ralph Lafleur,
wethouder Duurzaamheid