Brug Ambachtsezoom klaar voor gebruik!

Vandaag is ons bedrijvenpark Ambachtsezoom een sierlijke element rijker geworden: een fiets- en voetgangersbrug verbindt beide zijden van het park met elkaar.

De bijna 18 meter lange brug over de Middentocht verbindt de Sedum- en Kringloopstraat.

André Flach, wethouder Economie, zag hoe de brug op zijn plaats werd gehesen en vindt de brug een aanwinst: "Een sierlijk element tussen de strakke bedrijfspanden. En het plaatsen van de brug is ook een mooie symbolische handeling, want nu zijn beide zijden van de Middentocht met elkaar verbonden. Zo krijgt Ambachtsezoom steeds meer vorm. Vanaf de brug zie je goed hoe de bouw van het bedrijvenpark vordert."

Speels en organisch

De brug is gemaakt van ciculaire materialen en heeft een speelse, organische uitstraling. André: "Dat past goed bij het duurzaam karakter van Ambachtsezoom. Het patroon in de leuningen doet denken aan wuivende riethalmen. Dat sluit straks mooi aan op de natuurlijke oevers van de Middentocht." In en langs het water komen rietplanten, insectvriendelijke oeverplanten en wilgen. Een aantrekkelijke plek voor kleine dieren zoals kikkers en vogels. De brug sluit aan een fietspad en een wandelpad dat rondm het water van de Middentocht ligt.

Sterk staaltje

De brug is door FiberCore Europe in Rotterdam gebouwd van lichte materialen die bij productie relatief weinig CO2-uitstoot veroorzaken èn een heel lange levensduur hebben. Het brugdek is gemaakt van vezelversterkt composiet, met een gepatenteerde technologie die zorgt dat het brugdek zwaar te belasten is. De constructie bevat geen interne verlijmingen of boutverbindingen. Het brugdek is praktisch onderhoudsvrij, afgezien van een keertje schoonmaken en het tijdig onderhouden van de slijtlaag. Ook de leuningen, gemaakt van cortensstaal en thermisch verzinkt staal, zijn onderhoudsvrij. Dat betekent dat er vrijwel geen extra belasting voor het milieu is als de brug eenmaal in gebruik is genomen. De brug kan in zijn geheel of in delen worden hergebruikt als zijn dienst op Ambachtsezoom er op zit, en dus zonder verlies van kostbare grondstoffen een tweede leven krijgen. Dat is circulair!

Wethouder André Flach opent brug Ambachtsezoom
Wethouder André Flach opent brug Ambachtsezoom

Ambachtsezoom is een circulair bedrijvenpark. Ook de materialen die wij als gemeente in de openbare ruimte gebruiken zijn circulair. We gebruiken materialen die zo duurzaam mogelijk zijn. Daarbij houden we rekening met zaken als levensduur, materiaalsamenstelling en mogelijkheid voor hergebruik.

Meer informatie vindt u op www.ambachtsezoom.nl.