Campagne Senioren en Veiligheid

Samen voorkomen we dat criminaliteit loont. Bijvoorbeeld door met concrete tips voorkomen dat ouderen slachtoffer worden van criminelen.

Ook leren senioren wat ze kunnen doen als ze slachtoffer zijn van criminaliteit. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt vier weken lang aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid.

Ambassadeur

Acteur Kees Hulst is ambassadeur van de campagne Senioren en Veiligheid. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”. Deze campagne wordt herhaald. Op 7 april tekent minister Grapperhaus een convenant met onder andere politie, ANBO en SeniorWeb om twee jaar samen op te trekken in het weerbaar maken van  senioren tegen criminaliteit.

Slachtofferschap

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer zijn van strafbare feiten dan andere leeftijdsgroepen, is ieder slachtoffer er één te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij oplichters ‘hulp’ aanbieden. Iedereen kan slachtoffer worden, dus ook iedere oudere. Maar we willen alles op alles zetten om het aantal gedupeerden zo laag mogelijk te houden. Bent u toch slachtoffer geworden, schaam u dan niet. Het is echt belangrijk dat u dit bespreekbaar maakt en aangifte doet bij de politie.

Filmpjes en meer informatie

Via www.maakhetzeniettemakkelijk.nl vindt u filmpjes met veel informatie en handige tips. Wilt u persoonlijk tips krijgen of uw verhaal doen, bel dan op woensdagen in april tussen 9.00 en 17.00 uur het speciaal daarvoor ingesteld telefoonnummer 030 3400 670.