Centrumgebied: Ambachts Lint

79 woningen voor starters en senioren tussen Cascade en De Schoof: ontwikkelaar Blauwhoed wint de aanbesteding voor herontwikkeling Centrumgebied.

Het centrumgebied van Ambacht aan de Graaf Willemlaan sociaal en fysiek versterken en verduurzamen, dat wil Blauwhoed doen met Ambachts Lint. Met dit plan wint ontwikkelaar Blauwhoed de aanbesteding.

Samenwerking

We nodigden als gemeente in het voorjaar van 2020 Blauwhoed en drie andere partijen uit om hun visie op het gebied te presenteren. Blauwhoed ontwierp het winnend plan samen met Inbo, DGMR, Bureau B+B en Antea Group. Het plan versterkt het historisch landschap, stimuleert de biodiversiteit en verhoogt de verblijfskwaliteit en leefbaarheid voor bezoekers en bewoners. Wethouder André Flach is enthousiast: "Dit is een mooi plan: goed voor Ambachters en voor het centrum van onze gemeente. Vooral ouderen en jongeren kunnen hier straks een mooie energiezuinige woonplek vinden. Ook voor mensen die er niet gaan wonen, wordt dit een mooie plek om te wandelen richting Cascade, elkaar te ontmoeten of een kop koffie te drinken. Mooi dat we dit plan zo samen met inwoners, winkeliers en gemeente hebben kunnen maken!" 

Slinger van ontmoetingen

Ambachts Lint heeft een grote variatie aan ontmoetingsplekken in de openbare en in de collectieve ruimten. Die liggen als een slinger in het gebied en stimuleren het welzijn van bezoekers en bewoners. Mensen worden uitgenodigd om te bewegen en contact te maken met elkaar. Bewoners hebben straks veel gezamenlijke voorzieningen zoals een kas om samen groente te verbouwen, een dakterras of dektuin en een gemeenschappelijke huiskamer. “Voor ons was het belangrijk om een plan te maken dat welzijn stimuleert en aantrekkelijk is voor een diverse doelgroep. Jong en oud kunnen straks wandelen door aantrekkelijk gebied en de speelelementen daarin gebruiken", vertelt Merel Putman, conceptontwikkelaar bij Blauwhoed. "Ook met slimme ontwerpkeuzes nodigen we mensen uit om de trap en de fiets te gebruiken. Er worden sociale huur, sociale koop en vrije sector koopwoningen gebouwd. Voor ieder wat wils in het centrum van Hendrik-Ido-Ambacht.”

Senior Smart Living

Ook het sociaal aspect is belangrijk in plan Ambachts Lint. Er wonen straks senioren en starters in het gebied. In het plan zijn verschillende woningtypes opgenomen zoals 25 appartementen voor jongeren, 47 appartementen voor senioren en 7 patiobungalows. In een gevarieerd prijssegment van sociale huur en sociale koop tot vrije sector koop zodat wonen in Ambachts Lint bereikbaar is voor een brede doelgroep in Hendrik-Ido-Ambacht. De woningen voor senioren worden ontwikkeld op basis van het Senior Smart Living-concept van Blauwhoed. Dit heeft als kernwaarden: verbinden, ontplooien en genieten. Ontmoeting stimuleren en sociale samenhang versterken om zo eenzaamheid tegen te gaan, zijn belangrijke pijlers onder dit concept. Gemeenschappelijke voorzieningen zoals een huiskamer, binnentuin en een groentekas dragen daaraan bij. In de plint van het appartementengebouw is, naast de huiskamer, ook ruimte voor (zorg)voorzieningen.

Ambachts Lint - Wilgenlaan (artist impression)Artist Impression van de toekomstige Wilgenlaan, tussen De Schoof en Cascade.

Co-creatie

Het plan wordt samen met toekomstige bewoners, omwonenden, ondernemers en de gemeente uitgewerkt. Naast de inrichting van het landschap en woningplattegronden worden thema’s zoals ‘duurzaamheid’ en ‘gezondheid’ besproken. Door al vroeg partijen daarin te betrekken, werkt Blauwhoed aan een plan dat aansluit bij de lokale behoeften en een buurt waarin ‘eigenaarschap’ al vanaf de basis verankerd is. Een buurt waar Ambacht straks trots op is en blijft.

Bestemmingsplan

De gemeente is begonnen met de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen. De verwachting is dat de gemeenteraad het gewijzigd bestemmingsplan in maart/april 2022 kan vaststellen. Nadat de omgevingsvergunning is verleend, kan de ontwikkelaar gaan bouwen.

Meer informatie

Via de website www.ambachtslint.nl houdt Blauwhoed u op de hoogte. U kunt zich daar ook inschrijven als u interesse hebt in een nieuwbouwwoning in Ambachts Lint.