Treinstation in Hendrik-Ido-Ambacht?

Moet Ambacht een treinstation krijgen? En meer parkeerplekken? Over die vragen debatteerden Ambachtse scholieren afgelopen week in onze Raadszaal.

"Dat groep 7 van SOL Villa Ambacht hier ieder jaar komt debatteren, is inmiddels een mooie traditie", zegt organisator Anneroos Dekker, commissiegriffier van de Ambachtse gemeenteraad.

Voorbereiding

Wat is debatteren eigenlijk en hoe doe je dat goed? Dat leerden de scholieren eerder in een les van wethouder Steven van Die. Anneroos: "Steven leerde hen wat het verschil is tussen gemeente en gemeenteraad, wat de gemeenteraad doet en hoe je goed debatteert. Heel leerzaam en het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe enthousiast leerlingen reageren."

Eigen partij

Na de les werden stellingen bedacht waar de scholieren over debatteren. "En ze vormen hun eigen politieke partijen", legt Anneroos uit. "Ze bedenken een naam en maken een poster. Iedere partij denkt over argumenten voor of tegen de stelling, zodat ze goed voorbereid het debat in gaan."

Het debat

De debatten werden op dinsdag- en woensdagavond gehouden. Na opening door de voorzitter lieten alle partijen weten hoe zij over de stelling dachten. Hierna werkten de scholieren samen met echte raadsleden aan het verscherpen van hun argumenten. "Natuurlijk vonden ze het eerst wat spannend, maar toen de eersten door de microfoon hadden spraken, kregen de scholieren de smaak te pakken en gingen ze er vol in. Tegen en voor, we hebben alleen maar goede argumenten gehoord. De scholieren dachten aan alles. Financiën, veiligheid, duurzaamheid, leefbaarheid. Knap hoe ze al die zaken meenamen in hun overwegingen!"

Een van de twee groepen scholieren die met elkaar in debat gingen. In hun midden burgemeester Jan Heijkoop, voorzitter van de gemeenteraad.
Een van de twee groepen scholieren die met elkaar in debat gingen. In hun midden burgemeester Jan Heijkoop, voorzitter van de gemeenteraad. foto: SOL Villa Ambacht

Resultaat?

Een treinstation is misschien wel een goede investering, maar vergroot de kans op (geluids)overlast en vervuiling. En ja, door te weinig parkeerplekken wordt nu vaak op de stoep geparkeerd en dat geeft wat onveilige situaties, maar we willen ook niet teveel auto's in de gemeente… Anneroos: "Best resultaat vind ik dat de scholieren op een fijne manier veel geleerd hebben over de (Ambachtse) politiek en hoe zij goed kunnen debatteren. Het waren twee leuke en leerzame avonden, ook voor ons!"