Verkiezingen

De voorlopige definitieve uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer is bekend. De opkomst in Hendrik-Ido-Ambacht is 83,36%.

Kijk voor het laatste nieuws zoals de uitslagen per kandidaat per stembureau op onze pagina Tussentijdse Uitslagen verkiezingen Tweede Kamer 2021.

 

In Hendrik-Ido-Ambacht zijn tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 in totaal 19.260 stemmen uitgebracht. Het opkomstpercentage was 83,36%. De uitslag in Hendrik-Ido-Ambacht volgt grotendeels de landelijke koers. De uitslag in Hendrik-Ido-Ambacht volgt grotendeels de landelijke koers.

"De verkiezingen zijn één van de belangrijkste onderdelen van de democratie. Dat ondanks de huidige situatie zoveel Ambachters hun stem hebben laten horen, doet mij goed", aldus burgemeester Heijkoop.

Het vervroegd stemmen op 15 en 16 maart en de briefstemmen waren samen goed voor 23,08% van alle uitgebrachte stemmen in Hendrik-Ido-Ambacht. Verder viel op dat veel Ambachters gehoor gaven aan het spreiden van de stemmomenten en locaties waardoor het veelal rustig was op de stembureaus. De Sophiahal was net als voorgaande jaren de drukbezochtste stemlocatie.

De burgemeester sprak op de verkiezingsavond zijn waardering uit voor de stembureauleden: "Mooi om te zien hoe dit jaar ook veel jonge mensen zich melden als stembureau lid. Door de aangescherpte regels waren dit jaar meer stembureauleden nodig. Samen met de ervaren stembureauleden droegen zij bij aan het goede verloop van de verkiezingen."

Het tellen van de stemmen verliep dit jaar daarnaast erg soepel waardoor alle Ambachtse resultaten net na middennacht bekend waren. Burgemeester Heijkoop bezocht op de verkiezingsdag de stembureaus. Heijkoop: "Fijn dat de inwoners allemaal begrip toonden voor het feit dat het dit jaar anders dan anders ging. Er heerste op alle stembureaus een goede sfeer, het voelde ook echt als een bijzondere dag.'"

***

Woensdag 17 maart kon u tot 21.00 uur uw stem uitbrengen op de kandidaten voor de Tweede Kamer. Meer informatie over de verkiezingen, zoals de locaties van de stembureau, vindt u op www.h-i-ambacht.nl/verkiezingen.

Op deze pagina een liveblog, waar we in de loop van die woensdagavond de tussentijdse uitslagen en de opkomst bekendmaakten. Burgemeester Jan Heijkoop deed dat op verkiezingsavond enkele malen live op ons YouTube-kanaal: www.youtube.com/gemeentehia

Zelf de tussentijdse voorlopige uitslagen van het stemmen in gemeente Hendrik-Ido-Ambacht bekijken? Dat kan op https://webdiensten.drechtsteden.nl/verkiezingen/gha5.html.

4e en voor vandaag laatste live-uitzending burgemeester Jan Heijkoop:

Met daarin de voorlopige uitslag van de verkiezingen na het tellen van 100% van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in Hendrik-Ido-Ambacht

 

 

 

3e live-uitzending burgemeester Jan Heijkoop:

 

2e live-uitzending burgemeester Jan Heijkoop:

1e live-uitzending burgemeester Jan Heijkoop: