Ambacht Sociaal: hulpwijzer bij vragen

Een nieuw boekje maakt het eenvoudig om een antwoord te vinden op hulpvragen in Ambacht. Het boekje ‘Ambacht Sociaal’ is een hulpwijzer voor inwoners bij vragen over werk, geld, zorg, welzijn, opgroeien, relaties, wonen, vervoer, ontspanning en ontmoeting. De hulpwijzer helpt inwoners om de juiste organisatie te vinden. Het boekje is onder andere te verkrijgen bij het gemeentehuis en het sociaal wijkteam.

Gemeenteraadsleden ontvingen van wethouder Steven van Die de eerste exemplaren van ‘Ambacht Sociaal’. “Deze hulpwijzer past bij de doelen van ons preventieplan De Kracht van Ambacht. Hiermee kan een inwoner makkelijk bladeren naar een aanspreekpunt voor zijn hulpvraag. Zodat iedereen zelfstandig en volwaardig mee kan doen in onze gemeente,” aldus wethouder van Die.

foto uitreiking sociala kaart boekje

Overzicht in het sociaal domein

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht geeft met het boekje een overzicht van het uitgebreide aanbod in het sociaal domein. Voorbeelden zijn het sociaal wijkteam, de Sociale Dienst Drechtsteden en Bureau Sociaal Raadslieden. Inwoners kunnen het boekje ook gebruiken om buren, familie of vrienden op weg te helpen. 

boekje sociale kaart

Getest bij taalambassadeurs

De hulpwijzer is gemaakt en getest met hulp van de taalambassadeurs van Stichting Lezen en Schrijven. De taalambassadeurs hebben vanuit eigen ervaringen geadviseerd over eenvoudig taalgebruik. Zodat het boekje ook voor laaggeletterden duidelijk is.

Ambacht Actief

Het boekje is een aanvulling op de vorig jaar gelanceerde app Ambacht Actief. Het nieuwe boekje bevat de aanspreekpunten voor hulp. Daarnaast geeft de app een overzicht van vrijwilligerswerk en activiteiten. De app is verkrijgbaar voor iPhones en voor Android telefoons.

Preventieplan De Kracht van Ambacht

Het bieden van makkelijk te begrijpen informatie over hulpaanbod is één van de acties uit het preventieplan ‘De Kracht van Ambacht’. Met het preventieplan wil de gemeente het bewustzijn over zelfredzaamheid en samenredzaamheid vergroten.