Burgemeester Jan Heijkoop over situatie in Oekraïne

"Houd het hoofd koel en het hart warm". Die oproep doet burgemeester Jan Heijkoop in zijn videobericht:


Beste Ambachters,

Ik denk dat we allemaal heel geschokt zijn over datgene wat de afgelopen tijd in Oekraïne plaatsvindt. Via de media zijn we opgeschrikt door heel veel geweld, vernielingen, slachtoffers, vluchtelingen, van een omvang die zijn weerga niet kent.

En ik denk dat we met z'n allen er nooit rekening mee hadden gehouden dat dit zo zou ontsporen. Want er werd veel gedreigd, maar daadwerkelijk zo'n oorlog beginnen, hadden we niet verwacht. Er is hier sprake van de grootste oorlogsinzet sinds de Tweede Wereldoorlog en sommigen maken zich al ongerust over een Derde Wereldoorlog.

Opmerkelijk hierbij is toch het geweldige verzet van de Oekraïense bevolking. Hoe zij hechten aan hun democratie, hoe zij hechten aan hun vrijheid. Het is ingebakken bij dit volk om zich eindeloos te blijven verzetten, dat heeft de geschiedenis ons ook geleerd.

En nu kunnen we blijven hangen in boosheid en machteloosheid, maar ik denk dat het goed is om het hoofd koel te houden. Maar wel met een warm hart, want er wordt toch wel van ons verwacht dat we hulp gaan bieden. Er zijn heel veel goederen nodig. EHBO-materiaal, levensmiddelen, aggregaten, noem maar op... en het moet verzameld worden en het moet gebracht worden. En dan heb ik het nog niet over de vluchtelingenstroom, die bezig is op gang te komen. We zien op verschillende plaatsen met name vrouwen en kinderen die deze kant op komen, Oekraïense mannen die teruggaan om te vechten, een aangrijpend gezicht.

Ik hoop met u dat, ondanks dit oorlogsgeweld, de vredesbesprekingen die hier en daar ook worden opgestart dat die succes mogen hebben. We hopen en bidden daar ook voor.

Ik dank u zeer.