Bericht van de burgemeester: bezoek aan passagiersschip

Onlangs bezocht burgemeester Jan Heijkoop het passagiersschip aan de Citadelkade, waar mensen uit Oekraïne tijdelijk wonen. De burgemeester over zijn bezoek:

 

burgemeester Jan Heijkoop"Inmiddels hebben ruim 80 Oekraïners tijdelijk onderdak gevonden op het passagiersschip aan de Citadelkade. Vorige week bezocht ik het schip, omdat ik met eigen ogen wilde zien hoe het met de vluchtelingen gaat. Ik wilde hen graag welkom heten en een hart onder de riem steken.


Onze tijdelijke inwoners zijn redelijk tot rust gekomen, merkte ik uit de persoonlijke gesprekken die ik met een aantal van hen had. Ondanks de verschrikkelijke aanleiding hier te zijn, voelen ze zich min of meer op hun gemak op het schip. De gastvrije ontvangst die we met z’n allen in Ambacht aan de Oekraïners gaven, speelt daarin mee.


Het leed van deze mensen is groot en ik vind het prachtig om te zien hoe vele harten in Ambacht opengingen om deze mensen een tijdelijk onderdak te bieden. Ze beginnen hun draai te vinden op het schip. Er worden activiteiten gehouden, zo is er een stel dat quizzen organiseert en een kunstenares die indrukwekkende schilderijen maakt en geïnteresseerden aan boord lesgeeft. Een aantal Oekraïners heeft via een uitzendbureau werk gevonden.


Nog iets moois: de Vereniging Ambachtse Ondernemers bedacht en lanceerde een website waarop hulpgoederen voor de Oekraïners wordt gevraagd en geboden. Bijvoorbeeld schildersbenodigdheden voor de kunstenares. Het doet mij veel deugd te horen dat ondernemers uit Ambacht via deze website goederen aanbieden. Neemt u gerust eens een kijkje op www.ambachtwerkt.nl.


Tijdens mijn bezoek merkte ik ook het belang van tolken aan boord. Die helpen vluchtelingen bij formele aangelegenheden, zoals gesprekken met de sociale dienst. Het was heel fijn om, via de tolk, een goed gesprek te kunnen voeren met de mensen op het schip. Dus mochten er vrijwilligers zijn die Oekraïens spreken, zij van harte welkom!


Intussen werken we aan de opvang van meer Oekraïners op het schip. Want er kunnen nog ongeveer 100 vluchtelingen tijdelijk onderdak op vinden. Ik ben er na mijn bezoek van overtuigd dat ook zij zich welkom gaan voelen in Ambacht."


Jan Heijkoop,
burgemeester Hendrik-Ido-Ambacht