Dodenherdenking 2022
Vanavond sprak burgemeester Jan Heijkoop tijdens de Dodenherdenking op Waalhof. "Laten we met elkaar verbonden blijven om onze vrijheid te bewaken."
"Dames en heren, jongens en meisjes,
De afgelopen twee jaar maakte het coronavirus het onmogelijk om samen te komen tijdens de Nationale Dodenherdenking. Vandaag kan dat gelukkig weer wel. Zodat we met elkaar weer kracht kunnen uitstralen en kracht putten uit ons samenzijn. Ik heet u allen hartelijk welkom.
De Nationale Dodenherdenking is dit jaar extra bijzonder door de aanwezigheid van mijn collega-burgemeester Claudia Dettmar van onze zusterstad Bergen in Duitsland. Haar bezoek stond al gepland in 2020, zodat we samen 75 jaar vrijheid konden vieren. Helaas gooide het coronavirus toen roet in het eten.
Bergen en Hendrik-Ido-Ambacht koesteren een langdurige relatie waarin ook de geschiedenis van concentratiekamp Bergen-Belsen een rol speelt. We mogen de geschiedenis nooit vergeten en we moeten de verhalen van de Tweede Wereldoorlog blijven vertellen en doorgeven aan de volgende generaties. Want, beste mensen, deze geschiedenis, zo stelden we in mei 1945 met elkaar vast, mag zich nooit meer herhalen. Bij de Nationale Dodenherdenking staan we ieder jaar stil bij de periode 1940-1945.
Het aantal mensen dat hierover bij leven getuigenissen deelt, neemt langzaamaan af. Steeds vaker houden we de herinneringen levendig met films, boeken en verhalen van de alleroudsten. Zodat ook huidige én volgende generaties op de hoogte blijven van wat zich in die oorlogsjaren heeft afgespeeld. Vanaf 1945 tot nu waren er ook nieuwe oorlogen en conflicten in de wereld en ook deze herdenken wij jaarlijks.
Gelukkig kunnen wij de afgelopen 77 jaar in Nederland en grote delen van Europa in vrede en vrijheid leven. Tegelijkertijd maken we ons ernstig zorgen over de situatie in Oekraïne. Anno 2022 wordt hier het oorlogsrecht geschonden en zien we misdaden tegen de menselijkheid. Het Oekraïens volk lijdt en de wereld is getuige van groot onrecht terwijl de autonomie van het land wordt aangetast. Deze oorlog dringt diep, heel diep bij ons binnen. Al die onschuldige slachtoffers, ook in Rusland. Jonge mensen, vrouwen en kinderen, ouderen en hulpbehoevenden. Laten we hopen op en bidden voor snelle vrede!
Gelukkig zie ik ook hoop. We laten Oekraïne niet in de steek en vangen vluchtelingen en ontheemden massaal op. Een aantal van hen zal straks een krans leggen. Ook zullen burgemeester Claudia Dettmar en ik een krans leggen, een symbool voor de herstelde verhoudingen en een gezamenlijke inzet voor een vreedzame samenleving.
Dit jaar luidt het thema van het 4 en 5 mei-comité: “Vrijheid in verbondenheid”. Een thema dat in coronatijd aanvankelijk sterk boven kwam drijven, maar later ook veel tegenstellingen teweegbracht. Inperking van persoonlijke vrijheid voor het gemeenschappelijke belang bleek best een opgave. Het zorgde voor wantrouwen en onvrede. Onze hartverwarmende inzet voor de vluchtelingen uit Oekraïne brengt ons weer dichter bij elkaar. Laten we met elkaar verbonden blijven om onze vrijheid te bewaken.
Want, beste toehoorders, daar staan we vandaag en morgen bij stil: vrijheid is een groot goed, vrijheid moeten we altijd blijven bewaken èn koesteren."