Jan Heijkoop beëdigd als waarnemend burgemeester

Vandaag beëdigde commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, Jan Heijkoop als waarnemend burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht.

Jan Heijkoop is per 1 december benoemd. In juli dit jaar liet hij weten die datum met pensioen te willen gaan, omdat hij in maart 2023 met pensioen moét gaan. De burgemeester wordt dan 70 jaar, de leeftijd waarop kroonbenoemde burgemeesters hun taken als burgemeester neer moeten leggen. Ze mogen dan wel nog waarnemend burgemeester zijn.

Omdat Hendrik-Ido-Ambacht op 1 december nog geen nieuwe kroonbenoemde burgemeester heeft, vroegen de fractievoorzitters van de Ambachtse politieke partijen en de commissaris van de Koning in Zuid-Holland de burgemeester dat te doen. Daar stemde de burgemeester dus mee in, waarop vandaag de officiële beëdiging plaatsvond.

Eind 2023

Naar verwachting begint de zoektocht naar een opvolger in het tweede kwartaal van 2023. Jan Heijkoop blijft waarnemend burgemeester tot een nieuwe kroonbenoemde burgemeester in Hendrik-Ido-Ambacht beëdigd is, zo hebben de fractievoorzitters van de Ambachtse politieke partijen en commissaris van de Koning in Zuid-Holland met hem afgesproken. Die kroonbenoemde burgemeester wordt eind 2023 verwacht.

Jan Heijkoop bij de be√ędiging tot waarnemend burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht - foto: Remco Zwinkels
Jan Heijkoop bij de beëdiging tot waarnemend burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht. Foto: Remco Zwinkels

Loopbaan

Jan Heijkoop heeft ruime ervaring in het openbaar bestuur. Hij is sinds 2012 burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Hiervoor was hij waarnemend burgemeester in de voormalige gemeenten Cromstrijen en Oostflakkee, en daarvoor lid van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland. Jan Heijkoop was in 2014 en 2015 waarnemend burgemeester van onze buurgemeente Alblasserdam.