Jan Heijkoop blijft als waarnemend burgemeester

De provincie en de Ambachtse gemeenteraad laten weten dat Jan Heijkoop vanaf 1 december 2022 waarnemend burgemeester van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is.

Eerder had Jan Heijkoop, gelet op zijn naderend pensioen, per die datum zijn ontslag aangeboden. Aangezien dan nog niet voorzien zal zijn in een nieuwe kroonbenoemde burgemeester, blijft Heijkoop aan als waarnemer. Dit in goed overleg met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Hendrik-Ido-Ambacht en op verzoek van de commissaris van de Koning.

Afscheid aangekondigd

Burgemeester Heijkoop kondigde afgelopen juli tijdens een vergadering van de gemeenteraad aan op 1 december 2022 te willen stoppen, gelet op zijn naderend pensioen in april 2023. Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd moet een kroonbenoemde burgemeester stoppen, maar hij of zij mag wel nog als waarnemend burgemeester aangesteld worden.

Waarnemer

Door de vele lopende benoemingsprocedures in Zuid-Holland is voor 1 december 2022 nog geen nieuwe kroonbenoemde burgemeester benoemd in Hendrik-Ido-Ambacht. Naar verwachting start de zoektocht naar een opvolger van burgemeester Jan Heijkoop in het tweede kwartaal van 2023. Om de periode tot het aantreden van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester te overbruggen, moet in Hendrik-Ido-Ambacht een waarnemer aangesteld worden.

Jan Heijkoop, burgemeester van Hendrik-Ido-AmbachtOverdracht gemakkelijker

Commissaris van de Koning Jaap Smit: "Jan Heijkoop staat bekend als een kundig bestuurder en ik ben dan ook verheugd dat hij bereid is waarnemend burgemeester te zijn voor Hendrik-Ido-Ambacht. Jan kent Hendrik-Ido-Ambacht en de uitdagingen van die gemeente goed en dat maakt een overdracht naar een kroonbenoemde burgemeester straks gemakkelijker."

Bereid

Burgemeester Jan Heijkoop is bereid het tijdelijk waarnemerschap op zich te nemen. De commissaris van de Koning heeft in goed overleg met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Hendrik-Ido-Ambacht en Jan Heijkoop afgesproken dat die als burgmeester zal aanblijven tot de installatie van een nieuwe burgemeester, naar verwachting eind 2023.

Ruime ervaring

Jan Heijkoop heeft ruime ervaring in het openbaar bestuur. Hij is sinds 2012 burgemeester van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Hiervoor was hij waarnemend burgemeester in de voormalige gemeenten Cromstrijen en Oostflakkee, en daarvoor lid van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland. Tussen 2014 en 2015 was hij tevens waarnemend burgemeester van gemeente Alblasserdam.