"Niemand in de kou"

Wethouders Ralph Lafleur en Steven van Die in actie tegen energiearmoede: "We doen er alles aan om betalingsproblemen te voorkomen."

Ruim 300 Ambachtse gezinnen hebben financiële hulp nodig, om onder meer de energierekening te kunnen betalen. Voor ons als gemeente hét noodsein om juist nu de krachten te bundelen onder het motto: schulden voorkomen, tegengaan en oplossen.

Voorkomen is beter...

De stijgende prijzen voor boodschappen en energie hebben ook gevolgen voor Ambachtse huishoudens en ook hier klinken financiële noodkreten uit de samenleving. Voor wethouder Steven van Die dé reden om de handen extra uit de mouwen te steken: “We hebben in Ambacht afgesproken dat álle inwoners zo zelfstandig en zo volwaardig mogelijk deelnemen aan de maatschappij. Samen met partnerorganisaties proberen we geldproblemen bij Ambachters te voorkomen en pakken we signalen over schuldproblemen vlug op, zodat die problemen niet onnodig groeien." 

Zorg en steun

De gemeente zet via het Sociaal Wijkteam een adviseur Geldzaken in en landelijk kunnen bepaalde huishoudens een beroep doen op de energietoeslag. "En in de Huiskamers van de Wijk aan het Banckertplein en in De Ark stimuleren we ontmoeting en brengen we zorg en steun dichtbij. Bijvoorbeeld door te helpen zoeken naar manieren om de energierekening te verlagen."

Besparen

Energiearmoede bij Ambachtse huishoudens gaat ook wethouder Energie en Duurzaamheid Ralph Lafleur aan het hart. "Ja, ik heb met hen te doen. Daarom werken we nu aan een uitgebreid pakket om hen te helpen", zegt hij. "Niet alleen met grote investeringen zoals het installeren van zonnepanelen of het isoleren van de complete woning, maar ook met eenvoudige en relatief goedkope maatregelen zoals het plaatsen van LED-verlichting, een waterbesparende douchekop en tochtstrips. Daarmee besparen we energie, geld en het milieu. Voorop staat dat we zowel letterlijk als figuurlijk niemand in de kou laten staan."

Ralph Lafleur en Steven van Die

"We laten niemand in de kou staan", zeggen wethouders Ralph Lafleur (Energie & Duurzaamheid) en Steven van Die (Sociaal Domein).

Hulp

Energiecoaches van Drechtse Stromen helpen u graag met tips om energie te besparen en denken met u mee in het tegengaan van (dreigende) betalingsachterstanden. Wethouder Van Die roept alle Ambachters op niet rond te blijven lopen met geldzorgen: "Neem, ook als je twijfelt, contact op met Sociaal Wijkteam Ambacht. Leden van dat team adviseren u in alle vertrouwelijkheid over geld, het tegengaan van betalingsachterstanden en het oplossen van schulden. Zij zijn er voor u en helpen u graag."