Nieuw college "Samen voor Ambacht"

SGP-ChristenUnie, Gemeente Belangen, VVD en CDA vormen samen het nieuw college voor de periode 2022-2026. Dat maakte formateur André Flach vandaag bekend.

De  vier partijen laten weten met vertrouwen de samenwerking aan te gaan.

Wethouders

Wethouders in het college worden André Flach (SGP-ChristenUnie), Ralph Lafleur (Gemeente Belangen), Jauharina Oelfke-Ten Seldam (VVD) en Steven van Die (CDA). Flach, Lafleur en Van Die waren ook wethouder in de periode 2018-2022. Aanstaande wethouder Oelfke-Ten Seldam was 8 jaar raadslid voor de VVD, de afgelopen periode als fractievoorzitter.

Samen

De partijen willen open en constructief samenwerken. Met de andere partijen in de gemeenteraad en met Ambachtse organisaties. Formateur Flach: "We gaan voortvarend aan de slag met de opgaven waar Hendrik-Ido-Ambacht voor staat. Dit doen we samen met onze inwoners, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke partners. De Ambachtse identiteit is daarbij ons ons kompas."

Totstandkoming

Na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen onderzocht de heer Nieuwenhuis (burgemeester van Waddinxveen) als externe informateur welke partijen een stabiel college zouden kunnen vormen. Hij adviseerde de bestaande coalitie SGP-ChristenUnie, Gemeente Belangen en CDA een coalitie te vormen. De gemeenteraad voerde hierna een duidingsdebat. Na afloop daarvan werd besloten de toevoeging van een vierde partij te verkennen. Die verkenning leidde tot de toevoeging van de VVD.

Installatie

Maandag 4 juli biedt de coalitie haar programma 2022-2026 'Samen voor Ambacht' aan de gemeenteraad. Tijdens die (openbare) raadsvergadering wordt het nieuw college geïnstalleerd.