"Rookmelders redden levens"

"Een goede zaak", zegt brandweerman Vonk over de verplichting vanaf 1 juli op iedere verdieping een rookmelder geplaatst te hebben.

"Rookmelders plaatsen en regelmatig controleren adviseren we al heel lang", zegt de bevelvoerder van de Ambachtse brandweer. "Rook en koolmonoxide zijn echte sluipmoordenaars."

Slaap

"Zeker als je slaapt, zijn rook en vooral koolmonoxide echte sluipmoordenaars. Geen enkel zintuig waarschuwt je, sterker nog: koolmonoxide brengt je in een steeds diepere slaap. Tijdig gewekt worden is van levensbelang", weet Marien ook uit ervaring: "Bij een brand op de zesde verdieping aan het Bankcertplein een aantal jaar geleden, bijvoorbeeld. De bewoners konden gelukkig op tijd ontsnappen, doordat een rookmelder in de hal hen wekte."

Bevelvoerder Marien Vonk met rookmelder

Bevelvoerder van de Ambachtse brandweer Marien Vonk "Ik wil dat iedere Ambachter doordrongen is van het belang van rookmelders. Rookmelders redden levens!"

Tips

"Belangrijker dan branden blussen, is zorgen dat er geen brand ontstaat en zorgen dat er geen slachtoffers vallen", zegt Marien. Dit zijn de belangrijkste tips van de brandweerman:

  • Ga alert om met vuur, kaarsen enzovoort. "De grootse oorzaak van huisbranden in Hendrik-Ido-Ambacht zijn menselijke fouten. Dat betekent dat een groot deel van de branden te voorkomen is."
  • Spreek met uw huisgenoten duidelijke vluchtroutes af. "Dat is vlug gedaan en kan echt van levensbelang zijn."
  • Plaats de melder op een vluchtroute zoals een overloop of een gang. "Dan word je tijdig genoeg gewaarschuwd om de vluchtweg te gebruiken."
  • Plaats de melder op zolder niet helemaal in de nok maar ongeveer 90 cm lager. "Helemaal boven in een huis hangt de lucht stil. Die vormt dan een buffer, waardoor de melder later afgaat dan nodig is." 
  • Plaats de melder op minstens twee meter van een geiser, kooktoestel of warme kraan. "Damp en condens kunnen vals alarm veroorzaken."
  • Maak de melder regelmatig schoon: "De melder werkt via een lampje en een spiegel. Om de zoveel seconden zendt het lampje een signaal naar de spiegel. Kaatst het signaal niet goed terug, dan klinkt het alarm. Dat kan dus ook door stof of spinrag veroorzaakt worden."
  • Controleer de melder regelmatig, ook op houdbaarheid. "De meeste melders gaan 5 tot 10 jaar mee. Vervang ze tijdig, óók als het testsignaal nog wel goed werkt."

Als het alarm klinkt

Er is een verschil tussen rookmelders en rook- en koolmonoxidemelders. Als een rookmelder alarm slaat en u weet zéker dat er geen rook is, dan heeft de melder een storing en moet u die even controleren. "Maar word je gealarmeerd door een rook- en koolmonoxidemelder, ga dan direct naar buiten", maakt Marien duidelijk. "Zorg dat jij en je huisgenoten veilig zijn en trek de deur achter je dicht. Hiermee voorkom je dat de brand extra zuurstof krijgt en dus extra hard woedt."

Huissleutel en buren

Kunt u zonder moeite huisdieren, telefoon en huissleutels meenemen, doe dat dan. "Bel buiten direct 112 en waarschuw buren, want rook, koolmonoxide en andere giftige dampen kunnen ook in hun woning terechtkomen", zegt de bevelvoerder. "Geef de huissleutel aan een van de brandweerlieden, zodat die veilig en vlug de brand kunnen bestrijden of een meting op koolmonoxide kunnen doen."

 

Meer tips vindt u op rookmelders.nl.