Speuren naar het Spoorhuis - en andere bijzondere historische locaties

Ambacht heeft een vrij rijke historie en het is leuk om daar oog voor te hebben. Om het u gemakkelijker te maken, zetten we een aantal locaties op de kaart:

We kregen veel leuke reacties op de duurzame wandelroute die we onlangs publiceerden. En de vraag of we dat ook met een ander thema konden doen. Dat doen we graag. Daarom, in het kader van Oud & Nieuw, deze keer: bijzondere historische locaties in Ambacht.

Ambacht heeft een vrij rijke historie en wie daar oog voor heeft, ziet dat tijdens een wandeling door het dorp. Vooral langs de Achterambachtseweg, Dorpsstraat, Kerkstraat en Veersedijk zijn bijzondere locaties te vinden. Natuurlijk: in de loop van de tijd zijn veel bijzondere gebouwen verdwenen. Denk aan de watertoren aan de Veerweg, de opstapplaats voor de veerdienst aan diezelfde weg of aan Huis Boucquet, een echt kasteel vlakbij de Dorpskerk.

Monumenten

Gelukkig zijn er ook bijzondere panden bewaard gebleven. Sommige zijn zelfs Rijksmonument, zoals de toegangspoort tot begraafplaats Waalhof, Den Brommert - het oude woonhuis-met-winkel waarin het Historisch Genootschap is gevestigd - en de voormalige burgemeesterswoning aan de Kerkstraat, ook wel Spoorhuis genoemd. Verder vindt u in Ambacht tientallen gemeentelijke monumenten. De bekendste zijn het voormalig gemaal aan de Rijksstraatweg, nu een dierenpension, hoeve Bouwlust, nu een café/restaurant en De Hoogt, een rij van 12 woningen van ruim een eeuw oud, aan de Onderdijk.

Andere bijzondere locaties

In Ambacht zijn ook andere bijzondere locaties te vinden, zoals het Oorlogsmonument op Begraafplaats Waalhof. In 2016 werden de fundamenten van Huis Vreedenborgh aan de Wepsterlaan onderzocht en enkele jaren geleden kwamen tijdens archeologisch onderzoek bij verrassing industriesporen uit de 13e eeuw aan het licht bij de aanleg van Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Natuurlijk vindt u ook die locaties op de kaart.

Huis gebouwd voor burgemeester Willem Spoor
Dit statig pand aan de Kerkstraat werd in 1900 gebouwd voor Willem Spoor, burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht van 1896 tot 1911. Naar hem wordt dit huis ook wel het Spoorhuis genoemd. Peter den Ouden maakte de foto in 2019.

Op de kaart

U vindt de kaart met bijzondere locaties via www.h-i-ambacht.nl/monumenten.

Ook deze keer wensen we u natuurlijk veel wandel- en kijkplezier!