"Toe aan versoepelingen" - bericht van de burgemeester #18

In dit 18e bericht van de burgemeester blikt Jan Heijkoop kort terug op zijn tijdelijke afwezigheid. Ook merkt hij dat heel veel mensen toe zijn aan versoepelingen.

 

 

 

Beste mensen,

Het is al weer geruime tijd geleden dat ik op deze wijze het woord tot u heb gericht. Zoals u weet ben ik er een aantal maanden uit geweest vanwege toch een ingrijpende operatie. Maar ik ben blij en dankbaar dat ik weer volledig hersteld ben. En ja, dat ik hier buiten weer kan staan in de zon voor deze opname. Ik wil jullie ook allemaal bedanken voor de vele blijken van medeleven. Dat heeft me echt goed gedaan. Ja, bedankt daarvoor.

We zijn inmiddels wat corona betreft terecht gekomen -naar ik hoop- in de nadagen: Maatregelen worden afgebouwd, verruiming ontstaat. En ik kan u zeggen: Ik zie dat ontzettend veel mensen er echt aan toe zijn, met name jonge mensen. En ik zag al geruime tijd, dat jonge mensen bezig waren hun eigen weg te gaan. We zijn corona heel gedisciplineerd en eensgezind begonnen wat de maatregelen betreft. Allemaal bezorgd over gezondheid, met name van kwetsbare mensen. Bezorgdheid over degene die ons lief en dierbaar zijn. En in families zijn soms ook mensen ons ontvallen door corona. Wat dat aangaat is het allemaal best heftig geweest.

Maar ook wat ondernemers betreft, van wie lange tijd hun bedrijf gesloten was, in de horeca en ook theaters en dergelijke. Kortom: Dat is best moeilijk geweest. En we konden ook zien dat mensen steeds meer verschillend gingen denken over alles rondom corona. Er ontstonden complottheorieën alsof er duistere machten achter zaten die het slecht voor hadden met de samenleving. Je zag ook een beetje dat de overheid en de samenleving wat los van elkaar kwamen te staan. En de tegenstellingen tussen de mensen onderling werden steeds groter. Ook de woorden die gebruikt werden steeds grover. En dat is een trend, die betreur ik.

En ik hoop dat we -nu we bezig zijn corona achter ons te laten- ook de omgangsvormen, van burgers onderling, maar ook politici, dat die weer verbeteren. Want ik heb een trend gezien, die ik betreur. Ik vind: als het gaat over samenleven heeft dat ook te maken met omgangsvormen. En dat zag ik verdwijnen. Maar ik heb goede hoop, dat nu corona waarschijnlijk achter ons is, dat ook leidt tot herstel van verhoudingen en dat ook de gezondheidszorg weer goed functioneert, dat bedrijven weer goed functioneren.

Iedereen: succes!
Dankuwel!

Burgemeester Jan Heijkoop