Vanavond en vannacht weer bestrijding processierups

Vanavond en vannacht worden Ambachtse bomen voor de tweede maal preventief behandeld tegen processierupsen. We doen dat met natuurlijke vijanden van de rups.

Ook deze keer kunnen licht en geluid van de werkzaamheden enige hinder geven.

2 mei 2022

Door de eikenprocessierups preventief te bestrijden, voorkomen we hinder van de brandharen die de rupsen in hun later leven zouden ontwikkelen. De aaltjes, nematoden genoemd, zijn onschadelijk voor mensen, planten en andere dieren dan de eikenprocessierupsen.

Werkwijze

De aaltjes worden met een spuit in de bomen geplaatst. Voor een goede bestrijding gebeurt dat tweemaal, beide keren na zonsondergang. De aaltjes zijn namelijk gevoelig voor UV-straling van de zon en drogen vlug uit. Aanstaande donderdagavond- en nacht (5 mei) wordt de eerste ronde bespuitingen gereden, afhankelijk van de weersomstandigheden volgt de tweede ronde twee weken later. Het licht en geluid van deze werkzaamheden kan enige hinder geven.

Niet alle eiken

We behandelen niet alle eiken in de gemeente. De afgelopen jaren is er nauwelijks tot geen overlast geweest waardoor grootschalige bestrijding niet nodig is. Als in de loop van het seizoen toch overlast van de processierups ontstaat, dan zuigen we de diertjes en brandharen weg.

Een overzicht van de plekken waar we aan de slag gaan, vindt u op www.h-i-ambacht.nl/eikenprocessierups.