Week van de Pleegzorg

De Week van de Pleegzorg valt dit jaar tussen 2 en 9 november. Met deze actieweek wil Jeugdzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg, en het tekort aan pleegouders. Annemieke en Remi Brand, pleegouders uit Ambacht, vertellen meer over hun ervaring.

 

Overhandiging bedankje aan pleegouders

Pleegouders uit Ambacht konden bij bakkerij Voordijk een bedankje ophalen. Wethouder Steven van Die bedankt Annemieke en Remi voor hun inzet als pleegouders.

Het pleegouderschap trok al langer. En nadat ze een informatieavond bezochten, besloten ze het te doen. Annemieke en Remi Brand: pleegouders van twee jonge meiden die tijdelijk uit huis moesten. Van januari tot en met mei 2022 verbleven de meiden van toen zes en negen jaar oud in huize Brand. Inmiddels zijn ze alweer even bij hun biologische ouders en komen ze eens in de vier weken twee dagen logeren. “Het is vertrouwd voor ze, we lachen vooral ook veel”, vertelt Annemieke vanuit hun huiskamer.

Informatieavond

Voor Annemieke en Remi brak er een andere tijd aan toen ze eind 2021 besloten voor het pleegouderschap te gaan. Ze meldden zich aan voor een informatieavond bij Timon, een Dordrechtse, regionaal gerichte organisatie voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 0 tot en met 23 jaar en hun gezin.

Vragen en levensverhaal

“Voordat we op cursus gingen, kregen we 50 diepgaande vragen voorgeschoteld en moesten we ons levensverhaal opschrijven”, zegt Annemieke. “Logisch, ze willen goed weten aan wie ze kinderen toevertrouwen. Daarna kwamen er twee professionals van Timon bij ons thuis om alles te bespreken. Uiteindelijk kregen we groen licht en kort daarna kwamen de meiden bij ons in huis.”

Plek in ons hart

Natuurlijk was dat even wennen, maar het ging vrij snel goed, tot vreugde van beiden. Remi: “Er zijn zo veel schrijnende situaties waarin kinderen de dupe zijn en wij hebben een plek in ons hart om een aantal van hen te helpen. We geven de meiden stabiliteit, rust en regelmaat. We zijn dankbaar dat de plaatsing zo goed verlopen is.”

Meer informatie

Verantwoordelijk wethouder Steven van Die is enthousiast over pleegouderschap: “Ons belang is om kinderen zoveel mogelijk in een veilige en normale gezinssituatie te laten opgroeien.” Wilt u meer informatie over pleegouderschap, kijk dan op www.pleegzorg.nl.