Willem de Zwijgerschool Afvalvrij

Een primeur: Willem de Zwijgerschool is de eerste afvalvrije school van Hendrik-Ido-Ambacht! Groep 7B en schoolleider Bezemer ontvingen het keurmerk.

Koos de Vuilnisman en wethouder Duurzaamheid Ralph Lafleur overhandigden het keurmerk.

"Zorg voor de schepping"

Het keurmerk past bij de levensbeschouwing van de Willem de Zwijgerschool, stelt schoolleider Cornee Bezemer: “We vinden het van groot belang dat de kinderen leren om zorg te dragen voor de schepping. Het liefst door afval te voorkomen of het anders bewust te scheiden. De scholieren hebben geleerd dat je maar heel weinig restafval overhoudt als je afval goed scheidt èn voorkomt"

Felicitaties

Wethouder Ralph Lafleur feliciteert de school: “Mijn complimenten aan de Willem de Zwijgerschool, de leerlingen en hun ouders. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren bewust te worden dat bijna al het ‘afval’ herbruikbaar materiaal is. Zo zorgen we samen voor een beter milieu.”

Keurmerk

"Het scheiden van afval moet een tweede natuur worden”, aldus Rob Kleinegris van Stichting VAnG (Van Afval naar Grondstof). “Zo kunnen wij afval hergebruiken en verdwijnt er minder restafval in de verbrandingsoven. Met behulp van grondstofunits in de scholen kan afval eenvoudig gescheiden worden. Ook weten de schoolkinderen dankzij de lessen van onder meer Koos de Vuilnisman dat het beter is om geen plastic en drinkpakjes mee naar school te nemen. De Willem de Zwijgerschool behaalde het keurmerk met vlag en wimpel. Een keurmeester toetst regelmatig of de school aan de voorwaarden voldoet. Zo houden we iedereen scherp.”

Willem de Zwijgerschool eerste Afvalvrije School
Op de foto: Astrid den Toom (afvalcoach HVC), Ralph Lafleur (wethouder), Koos de Vuilnisman, Cornee Bezemer (schoolleider) en Rob Kleinegris (stichting VAnG)

Afvalvrije Scholen in Ambacht

Ook SOL Krommeweg, SOL de Watervlinder, De Wijngaard, De Klimboom, SOL Admiraal en SOL Villa Ambacht zijn goed op weg om Afvalvrije School te worden. Een Afvalvrije School is een school die goed zijn grondstoffen scheidt en streeft naar zo min mogelijk restafval te produceren.Dat restafval wordt door HVC opgehaald, de gemeente biedt de scholen bakken om afval te scheiden. Een Afvalvrije School is niet alleen goed bezig in het scheiden en verminderen van afval, maar maakt tijdens de lessen kinderen ook enthousiast voor een beter milieu.