Word ook burgerhulpverlener!

Als iedere seconde telt... "De eerste zes minuten na een hartaanval zijn letterlijk van levensbelang", zegt Robert Vreugendenhil van Reanimatie Drechtsteden:

Een hartstilstand. Paniek? Niet bij de 633 burgerhulpverleners die Ambacht op dit moment kent. Die weten wat te doen en waar de 36 Ambachtse AED's te vinden zijn, de draagbare apparaten die het hartritme kunnen herstellen bij een hartstilstand. 

"Hoe eerder gereanimeerd wordt, hoe groter de kans dat het slachtoffer de hartstilstand overleeft. Reanimatie zorgt voor zuurstof in het bloed, waardoor de hersenen kunnen blijven functioneren", zegt Robert, al 38 jaar werkzaam in de gezondheidszorg: "Reanimatie binnen 6 minuten na hartstilstand verhoogt de overlevingskans tot 60-70%."

Eerder dan de ambulance

Na melding bij 112 krijgt iedere burgerhulpverlener binnen een straal van 750 meter van het slachtoffer een melding op zijn mobiele telefoon. Robert:  "Zij zijn vaak eerder bij het slachtoffer dan de ambulance en kunnen dus eerder hulp bieden. In Zuid-Holland Zuid wordt per jaar ongeveer 260 keer gereanimeerd.”

Een leven redden

“Reanimeren is niet fijn, daar ben ik eerlijk in. Je komt vaak in een emotionele en paniekerige situaties terecht. Maar uiteindelijk kun je er mensenlevens mee redden, en dat is voor mij het mooiste dat er is”, zegt Robert, die zich met hart en ziel inzet om meer burgerhulpverleners te werven. “Het liefst zie ik dat iedereen kan reanimeren. Leren reanimeren kost niet veel tijd, na twee uur ken je de basis al en weet je dus wat te doen voor de ambulance arriveert.”

Robert Vreugdenhil
Robert Vreugdenhil traint een burgerhulpverlener.

Reanimatie Drechtsteden

Wie wil leren reanimeren, kan een cursus volgen bij Reanimatie Drechtsteden, opgericht door Robert. "Anderen leren reanimeren is mijn passie, ontstaan nadat mijn vader op 65-jarige leeftijd getroffen werd door een hartstilstand. Dankzij snelle hulp overleefde hij die, hij werd in goede gezondheid 91 jaar." Robert roept iedereen op om een reanimatiecursus te volgen: "Reanimeren redt levens, misschien red je wel het leven van een gezinslid."

Meer informatie over cursussen door Reanimatie Drechtsteden vindt u op https://reanimatiecursus.info/cursussen.