Energiecoöperatie gesticht

Overbelasting op elektranet voorkomen en gezamenlijk voordeel vinden in samenwerken in opwekken en gebruiken van elektriciteit. Om die redenen...

stichtten 14 toonaangevende Ambachtse ondernemers, samen met Vereniging Ambachtse Ondernemers en Werkgevers Drechtsteden, de eerste Energicecoöperatie van Hendrik-Ido-Ambacht.

Enthousiast

"Een heel belangrijke stap in duurzaam en verantwoord ondernemen", zegt Ralph Lafleur, wethouder Duurzaamheid. "We zijn zeer dankbaar voor de goede samenwerking van Ambachtse ondernemers." Ook Gert de Jong, voorzitter van de Vereniging Ambachtse Ondernemers, is enthousiast: "Bedrijven kunnen niet zonder elektriciteit en met de Energiecoöperatie helpen we voorkomen dat zoiets gebeurt. Door samen energie op te wekken, op te slaan en met elkaar te delen voorkomen we overbelasting op het elektriciteitsnet en het sluiten van bedrijven om die reden. Het is noodzakelijk dat we naast zonneenergie ook andere energieopwekking toe kunnen passen. Een mooie uitdaging."

De oprichters van de eerste Energiecoöperatie Hendrik-Ido-Ambacht. Foto: Guido-Pijper
De oprichters van de eerste Energiecoöperatie Hendrik-Ido-Ambacht. foto: Guido Pijper

Onderzoek

De eerste stap is het zoeken naar een geschikt energiemanagementsysteem en energiehandelsplatform om daarmee de door de bedrijven opgewekte elektriciteit beter te verdelen. Een tweede doel is om de elektriciteit op te slaan als er overmaat is van elektriciteit om die te kunnen gebruiken als er meer vraag dan aanbod is.