Feestelijke opening vernieuwd Havenhoofd Oostendam

Wethouder Peter Meij -Ridderkerk- en Ralph Lafleur -Hendrik-Ido-Ambacht- luidden woensdag 22 maart officieel een nieuw hoofdstuk van Oostendam in.

Met diezelfde klokslag sloten de wethouders de herinrichting van het Havenhoofd af.

Het Havenhoofd ligt op de grens van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht, vlakbij de Noord. Het gebied tussen de Havenkade en Havenhoofd vormde tot de recente herinrichting een rommelig geheel waarin amper relatie was met het water en de historie. Om die relatie terug te brengen, is het Havenhoofd opnieuw ingericht. Net als vroeger, toen hier nog een sluis lag, is er weer zicht op beide kanten van de Waal.

Scheepsbel

De nieuwe inrichting werd woensdag feestelijk geopend tijdens een samenkomst met inwoners, ondernemers, projectleiders. Wethouders Meij en Lafleur openden het Havenhoofd symbolisch door het luiden van een scheepsbel. Wethouder Ralph Lafleur: “Het nieuwe Havenhoofd is een unieke plek, met een rijk verleden. Ik ben dan ook meer dan enthousiast over de nieuwe inrichting.” Wethouder Peter Meij: “Het aanpassen van het Havenhoofd is een mooie stap om de Waal weer dichter bij de inwoners te brengen. Ik ben trots op het eindresultaat en op de mooie samenwerking tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht.”

Wethouders luiden de scheepsbel - foto: Richard van Hoek
Wethouders Ralph Lafleur (links) en Peter Meij zijn enthousiast over de herinrichting van het Havenhoofd, dat in het midden van Oostendam en daarmee op de grens tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht.

Vernieuwing

De nieuwe inrichting bestaat uit twee pleinen die beide aan de Waal grenzen. De blauwgrijze stenen en beplanting herinneren de bezoekers aan het water dat hier ooit door de sluis stroomde. Op beide pleinen kunnen bezoekers even uitrusten of langs het water wandelen. Ertussen is de vorm van de oude sluis terug te zien door de aanleg van twee terrassen. Daarnaast laten de betonnen dukdalven, zware palen om schepen aan vast te leggen, oude scheepsankers en de oude sluissteen de relatie met het verleden zien.

Vernieuwd Havenhoofd - foto Jos Wesdijk
De heringerichte Oostendam van boven gezien. De Oostendam, in 1332 in de Waal gelegd, had eeuwenlang een sluis voor de binnenvaart. Met name vlas werd hier doorgevoerd en overgeslagen. Oostendam ten noorden van de Waal valt onder gemeente Ridderkerk, Oostendam ten zuiden van de Waal en de Waal zelf onder gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Foto: Jos Wesdijk

Waalvisie

Het Havenhoofd is een van de sleutelplekken die benoemd zijn in de Waalvisie. Deze visie is opgesteld door de vier aangrenzende gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Het doel ervan is de Waal beter zichtbaar en beleefbaar te maken voor recreanten en voorbijgangers. De herinrichting van het Havenhoofd is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Landschapstafel en het CAI-fonds.