Raad wil Patrick van der Giessen als nieuwe burgemeester

Patrick van der Giessen wordt de nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht, als het aan de gemeenteraad ligt.

Die leidt de zoektocht naar de opvolger van burgemeester Jan Heijkoop.

De gemeenteraad vraagt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Patrick van der Giessen tot burgemeester te benoemen. Gaat de minister hiermee akkoord, dan volgt installatie door Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit op donderdag 23 november 2023.

Patrick van der Giessen

Patrick van der Giessen is 49 jaar oud, gehuwd en heeft twee kinderen. Van der Giessen woont in Hendrik-Ido-Ambacht en werkt momenteel als bestuurssecretaris/strategisch beleidsadviseur bij de Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid. Van der Giessen is voor Hendrik-Ido-Ambacht geen onbekende. Hij diende eerder de Ambachtse samenleving in de rol van raadslid èn in de rol als wethouder, voor het laatst in 2020, namens het CDA.

De heer Van der Giessen is niet meer gelieerd aan een politieke partij. Hij heeft zich uitgebreid georiënteerd en voorbereid op het burgemeesterschap en daarbij een bewuste keuze gemaakt voor Hendrik-Ido-Ambacht. De gemeenteraad denkt met hem de beste burgemeester voor Hendrik-Ido-Ambacht te krijgen.

Patrick van der Giessen - foto van LinkedIn
Patrick van der Giessen - foto van LinkedIn

Vertrouwenscommissie

De voorbereidende werkzaamheden voor de voordracht zijn verricht door de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad. Zij heeft dit gedaan aan de hand van de door de raad op 5 april 2023 vastgestelde profielschets. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Leo Platschorre, over de keuze voor de geselecteerde kandidaat:

"De heer Van der Giessen is intelligent, enthousiast en gedreven. Door zijn prettige omgang met mensen en gevoel voor humor verwacht de gemeenteraad een burgemeester te hebben voorgedragen die er als burgervader is voor alle Ambachters, een echte verbinder. Zichzelf blijven ontwikkelen en blijven leren typeert hem zeer, hij staat open voor zijn omgeving en veranderende wensen. De rol van betrokken burgervader sluit aan bij hem als persoon.”

Best passend

Naar het oordeel van de raad past de heer Van der Giessen het best bij het opgesteld profiel waarin gevraagd wordt om een boegbeeld binnen de gemeente en ook in de regio, om een burgervader en een verbinder.De aanbeveling wordt aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, om de benoeming door de Kroon mogelijk te maken. De benoeming is pas definitief als het Koninklijk Besluit daartoe getekend is. De gemeenteraad gaat ervan uit dat Patrick van der Giessen per 23 november als nieuwe burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht kan beginnen (datum installatie).

Jan Heijkoop

De burgemeestersvacature ontstond doordat Jan Heijkoop op 4 juli 2022 aankondigde in december 2022 te willen stoppen als burgemeester. Sinds december 2022 is Jan Heijkoop waarnemend burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht.