(Toch) even voorstellen: de nieuwe burgemeester

Vanavond is Patrick van der Giessen tot nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Patrick is geboren en getogen in Ambacht:

hij kent veel Ambachters en velen hem. Toch stellen we hem aan de hand van enkele vragen graag aan u voor:

Wat vindt u het mooist aan Ambacht?

"Van een afstand bekeken: hoe goed we het hier hebben. Als je meer in plaatjes denkt: de Weteringsingel op een hoogzomerse dag als je vanaf het gemeentehuis in de richting van de Reeweg kijkt. Wat een laan! Jammer dat enkele bomen afgelopen jaren vervangen moesten worden."

Wanneer bedacht u voor het eerst burgemeester te willen worden?

"Ik dacht zelf eigenlijk vanaf de verkiezingen in 2018. Ik was toen net voor de eerste keer wethouder geweest en begon te vermoeden dat het burgemeesterschap, uiteraard van Ambacht, mij misschien wel beter zou liggen. Maar toen dit jaar bekend werd dat ik burgemeester zou worden, hoorde ik van veel mensen dat ik al veel eerder, zelfs in 2010 al, heb gezegd dat ik ooit op deze functie zou solliciteren."

Wat was voor u dé reden om naar deze functie te solliciteren?

"Oorspronkelijk wilde ik de gemeenteraadsleden voor een dilemma plaatsen: als ze niet mij zouden kiezen, dan iemand die in hun ogen geschikter zou zijn voor Ambacht dan ik. Nu ik het geworden ben: om bij te dragen aan het bewaren en zo mogelijk verbeteren van de hoge kwaliteit van leven in deze gemeente."

Waar gaat u zich vooral mee bezig houden als burgemeester?

"De functie lijkt me zo veelzijdig dat ik daar zelf ook een beetje benieuwd naar ben. Ik hoop dat ik kan helpen om zoveel mogelijk mensen vrijwilliger te laten worden. Er is maar weinig nuttiger en leuker dan vrijwilligerswerk; dat wil ik zoveel mogelijk mensen laten ervaren."

Patrick van der Giessen wordt gefeliciteerd door Commissaris van de Koning Jaap Smit (rechts) foto: Anke Bot
Patrick van der Giessen wordt gefeliciteerd door Commissaris van de Koning Jaap Smit (rechts) foto: Anke Bot

Wat gaat wezenlijk veranderen in Ambacht, nu u burgemeester bent? Wat merkt Ome Arie ervan?

"Ik hoop dat Ome Arie eigenlijk vindt dat het erg goed gaat in Ambacht. Er zijn in Ambacht natuurlijk ook echt wel uitdagingen en ik ga proberen om op zijn minst met aandacht te luisteren naar alle mensen die problemen ervaren."

Waar kijkt u het meest naar uit in deze functie?

"Dit gaat enorm afgezaagd klinken: het ontmoeten van Ambachters."