Van burgerhulpverleners zijn er nooit genoeg!

Elke dag krijgen ongeveer 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en een AED wordt ingezet. Burgerhulpverleners spelen daarbij een belangrijke rol.

Jan Bouwman weet daar alles van. Hij is succesvol gereanimeerd. Hierbij is gebruik gemaakt van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen door het geven van een elektrische schok.

Jan vertelt: "Tijdens het badmintonnen kreeg ik een hartstilstand. Binnen een minuut zijn twee mensen in de zaal gestart met de reanimatie met gebruik van een AED. Kort daarna waren opgeroepen burgerhulpverleners en een ambulance aanwezig." Na de succesvolle reanimatie is in het ziekenhuis een stent en een ICD*  geplaatst. 

Jan BouwmanMeerdere burgerhulpverleners nodig

Jan is zijn redders dankbaar dat ze hebben volgehouden. Omdat een reanimatie soms langer duurt, zijn meerdere burgerhulpverleners nodig tot de ambulance arriveert. Jan legt uit: "'Mijn arts gaf aan dat het heel belangrijk is dat meteen met reanimeren wordt gestart en dat dit ook wordt volgehouden. Hierdoor blijft bloed naar de hersenen stromen en wordt mogelijk hersenletsel voorkomen." Inmiddels voelt Jan zich weer prima en badmintont  hij weer.  Twee buurvrouwen volgden na de geslaagde reanimatie van Jan  een cursus en zijn inmiddels gecertificeerd burgerhulpverlener. Hij roept dan ook op: "Maak het bespreekbaar. Ik ben er zelf heel open over. Het kan immers iedereen overkomen." 

Jacob NijkampLeer reanimeren!

Ook Jacob Nijkamp, bestuurslid bij de EHBO Hendrik-Ido-Ambacht, roept iedereen op om te leren reanimeren. Jacob:" Als iemand een hartstilstand krijgt, bel je 112 en start je meteen met de reanimatie. De AED komt later wel. Soms twijfelen mensen of ze geschikt zijn om burgerhulpverlener te worden. Maar als je in ieder geval weet hoe je moet reanimeren, kun je het ook aan iemand anders vertellen."

Hoe word je burgerhulpverlener?

Jacob legt uit: "De eerste stap is het volgen van een cursus (ehbohia.nl). Met je certificaat kun je je aanmelden bij HartslagNu, het landelijke reanimatie-oproepsysteem. Bij een melding van een hartstilstand ontvangen meerdere burgerhulpverleners een oproep. Het is essentieel dat er voldoende burgerhulpverleners zijn. De een is bezig met de reanimatie, een ander met de AED en men wisselt elkaar af. "  "En", benadrukken Jan en Jacob, "iemand moet de naaste van de patiënt opvangen."

Goede spreiding AED's

In Ambacht is vorig jaar in 91% van de gevallen de reanimatie gestart door een burgerhulpverlener.  De spreiding van AED's is goed, gemiddeld is binnen 300 meter een AED beschikbaar. Op hartslagnu.nl staan de exacte locaties. 
 

* Een ICD, een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator is een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen. De ICD geeft een schok om het normale hartritme te herstellen. Hiermee voorkom je een hartstilstand.