Ambacht klaar voor huisvesten Oekraïners

Ambacht kan mensen uit Oekraïne huisvesten. Het passagiersschip dat als huisvesting wordt ingezet en de inrichting op de kade zijn klaar voor gebruik.

Update 19 mei 2022

We hebben voor de huisvesting van Oekraïners een schip aan het Citadelterrein laten meren. Na de nodige voorbereidingen is deze locatie nu klaar voor het bieden van tijdelijke huisvesting.

passagiersschip Citadelterrein

"Hartverwarmend"

Burgemeester Jan Heijkoop: "Hoewel de aanleiding triest is, verheugt het mij dat we als Ambacht in staat zijn mensen uit Oekraïne te huisvesten. Hartverwarmend hoe Ambachters, organisaties en het bedrijfsleven klaar stonden om de Oekraïners zich welkom te laten voelen. Ik wens de Oekraïners een prettig verblijf in onze mooie gemeente en hoop dat zij hier rust en afleiding kunnen vinden om hun leed te verzachten."

Komst Oekraïners

De Veiligheidsregio beslist welke Oekraïners, vanaf welk moment op deze locatie worden opgevangen. Het schip is door de GGD gekeurd en geschikt bevonden voor kinderen vanaf 12 jaar. Dit heeft te maken met de faciliteit, het feit dat het een schip betreft. De verwachting is dat de eerste mensen in de loop van volgende week arriveren.

Schip en kade

Het schip wordt in normale omstandigheden ingezet als passagiersschip. De hutten zijn van alle gemakken voorzien en er is eet- en recreatieruimte aan boord, maar het schip is bedoeld voor toeristen: mensen die hooguit enkele weken aan boord verblijven en een groot deel van vertier aan land vinden. Het schip zal nu dan ook voornamelijk gebruikt worden als slaapgelegenheid. Op de kade is ruimte voor beweging en ontmoeten. Hier staan portacabins met daarin onder andere een recreatieruimte, een wasgelegenheid voor kleding en opvangruimte voor meegekomen huisdieren. Het schip ligt gemeerd voor een langere periode. Op dit moment gaan we uit van een periode van 6 maanden. Deze periode kan verlengd worden.

Locatie niet toegankelijk

Zowel het schip als het ingericht deel op de kade vormen straks het tijdelijk 'thuis' van de mensen uit Oekraïne. Daarmee is het een privélocatie waar zij zich kunnen terugtrekken en waar hun privacy belangrijk is. De locatie is dan ook niet toegankelijk voor bezoek. Iedereen wordt gevraagd om hier rekening mee te houden en de privacy te respecteren.

Vrijwilligers en hulp

De inventarisatie van benodigde ondersteuning van vrijwilligers, diensten en hulpgoederen is in volle gang. Vereniging van Ambachtse Ondernemers heeft een website gemaakt waar vraag&antwoord elkaar vinden, www.ambachtwerkt.nl. Wilt u als vrijwilliger aan de slag met en voor de mensen uit Oekraïne, zend dan een mail aan oekraine@h-i-ambacht.nl

***

Update 12 april 2022

Passagiersschip voor mensen uit Oekraïne

Het college heeft besloten een passagiersschip te huren om als huisvesting voor mensen uit Oekraïne te gebruiken. Het schip ligt straks voor langere periode gemeerd aan de Citadelkade, zo is de bedoeling. Veligheidsregio Zuid-Holland Zuid bepaalt wie op het schip mag verblijven.

Vrijwilligers en hulpgoederen

We verwachen dat er straks behoefte is aan ondersteuning door vrijwilligers en aan bepaalde (hulp)goederen. Welke dat zijn, wordt op dit moment onderzocht. Wilt u zich melden als vrijwilliger, zend dan een mail aan oekraine@h-i-ambacht.nl. We gaan er vanuit u binnenkort meer te kunnen laten weten.

Informatie van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid over de opvang van mensen uit Oekraïne vindt u op www.zhzveilig.nl/oekraine.

Cruiseschip Capella komt aan Citadelterrein

 

***

Update 24 maart 2022

(Voorlopig) geen opvang in oude gymzaal

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, in onze regio verantwoordelijk voor de opvang van mensen uit Oekraïne, heeft laten weten de opvang anders te organiseren en gebruik te willen maken van grote opvanglocaties. Dat betekent dat de oude gymzaal aan de Weteringsingel niet gebruikt wordt als opvanglocatie.

Meer informatie vindt u op onze themapagina www.h-i-ambacht.nl/oekraine.

***

11 maart 2022

Ambacht biedt crisisopvang aan mensen uit Oekraïne

Zoals waarschijnlijk bekend ontvluchten veel mensen uit Oekraïne hun land. Een deel van hen wordt in Nederland verwacht en ook in onze regio worden mensen uit Oekraïne opgevangen. Als gemeente stellen we de oude gymzaal aan de Weteringsingel beschikbaar als tijdelijke opvanglocatie.

Meer informatie vindt u op onze themapagina www.h-i-ambacht.nl/oekraine.