Bomen: onderhoud en aanplanten

In Ambacht zijn we trots op ons groen en onze bomen. Tot maart 2022 planten we 500 extra bomen en koesteren we bestaande bomen.

Bomen brengen niet alleen groen en sfeer in ons dorp, ze houden ook water vast bij hevige regenval en geven schaduw bij hitte. 

Meer informatie over aankomende werkzaamheden
In het najaar van 2021 gaan we 123 bomen verwijderen en vervangen. Meer informatie leest u op de pagina over boomonderhoud najaar 2021.

Boomveiligheidsinspecties
In het najaar houden we onze jaarlijkse boomveiligheidsinspectie. Elke gemeentelijke boom wordt om de 3 jaar gecontroleerd of deze nog vitaal en veilig is. Hierbij kijken we onder andere welk onderhoud een boom nodig heeft om gezond te blijven, bijvoorbeeld door de groeiplaats te verbeteren of door te snoeien. Soms moet een boom verwijderd worden, vanwege de veiligheid of om ruimte te geven aan andere bomen. Voor elke boom die we verwijderen, herplanten we een boom. Dat kan niet altijd op dezelfde plek. In het verleden zijn helaas soms bomen aangeplant op locaties waar ze niet goed kunnen ontwikkelen. Belangrijk is dat de juiste boom op de juiste plek komt te staan zodat het ook echt een toekomstboom kan worden.

Herplanten en extra bomen aanplanten
Vanaf de tweede helft december 2021 gaan we ook veel bomen herplanten en gaan we opnieuw extra bomen aanplanten. Hiermee zijn we goed op weg om in het voorjaar het doel van 500 extra bomen voor onze groene gemeente te halen, waar we in 2018 mee zijn begonnen. Begin volgend jaar gaan we ook op verschillende plekken in ons dorp renoveren. De afgelopen jaren zijn we al bezig geweest om groenvakken aan te pakken. Dat is nodig, omdat er in de periode vanaf 2010 een aantal bezuinigingsrondes in het groenonderhoud zijn geweest. Met de renovaties zorgen we voor meer kwaliteit en biodiversiteit van ons groen.

Klimaatrobuust, biodivers en passend in de buurt
Bij de keuze in nieuwe bomen houden we rekening met wat past in de wijken, plantsoenen en parken van Ambacht. Bij de eerste bomen aan de Sophialaan gaat het om esdoorn, krentenboomje, kastanje, appel, peer, eik, wilg en linde. De bomen moeten tegen veranderende weersomstandigheden kunnen, zoals heftigere regen en drogere zomers. Ook kiezen we voor bomen die aantrekkelijk zijn voor vogels, vlinders en andere insecten. Ook dat draagt bij een grotere biodiversiteit.