GFT-E pilot

We houden een pilot om mensen te motiveren meer GFT-E-afval te scheiden van hun restafval.

Hoe meer GFT-E in de juiste bak terecht komt, hoe meer we kunnen hergebruiken voor bijvoorbeeld compost. GFT-E is dus een waardevolle grondstof, maar we kunnen die alleen hergebruiken als het goed wordt gescheiden. Waar gooit u uw kippenbotjes, oud brood en groente schillen in?

We hebben deze pilot GFT-E opgezet om zoveel mogelijk GFT-E-afval te kunnen hergebruiken. Met de pilot willen we onderzoeken of speciale GFT-E-bakjes hieraan bijdragen.

Wat houdt de GFT-E-pilot in?

Tijdens de pilot doen twee straten in Ambacht hun best om zo goed mogelijk te scheiden. Het scheiden van de groente-, fruit-, tuin- en etensresten begint vaak in de keuken. De deelnemers ontvangen hiervoor een klein afvalbakje voor op het aanrecht. Deze worden uitgedeeld door afvalcoaches en wethouder Ralph Lafleur.

In de pilot analyseren we op drie momenten het restafval in de ondergrondse container. Zo kunnen we meten of de hoeveelheid GFT-E-afval in het restafval minder wordt. We verzamelen geen tot adressen herleidbare informatie.

Hoe lang duurt de pilot?

De pilot duurt ongeveer 3 maanden. De start is half september. De deelnemers ontvangen hier persoonlijk bericht over.

Ik wil ook meedoen. Kan dat?

Alleen de twee geselecteerde straten doen mee aan de pilot. Maar natuurlijk kunt u ook nu al beter GFT-E-afval scheiden. Een handig hulpmiddel daarbij is een afvalbakje voor op het aanrecht. HVC verkoopt zulke bakjes. Kijk voor meer info op https://webshop.hvcgroep.nl.

Waar vind ik de resultaten?

De resultaten plaatsen we op deze pagina. Ook worden de resultaten gedeeld via het gemeentenieuws. Deelnemers aan de pilot worden ook via een nieuwsbrief op de hoogte gehouden.

Wat hoort in het GFT-E?
  • Natuurlijk afval zoals schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen
  • Etensresten zoals graten, schelpen, botten en eierschalen
  • Oud brood, kaas zonder plastic
  • Pinda- en notendoppen
  • Papieren theezakjes en koffiefilters
  • Snijbloemen en kamerplanten
  • Mest van kleine huisdieren
  • Onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren.

In de afvalscheidingswijzer vindt u meer informatie.

Wilt u meer informatie over deze pilot, neem dan contact op met Mark de Vries via 14 078 of m.de.vries@h-i-ambacht.nl.