Trouwen en registratie partnerschap

U kunt alleen op afspraak naar de gemeentewinkel komen.

Trouwt u in Hendrik-Ido-Ambacht of wilt u zich in Hendrik-Ido-Ambacht als partners registreren? Geef dit dan maximaal 1 jaar tot uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. U geeft alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Als u in een andere gemeente wilt trouwen of partnerschap wilt registreren, regelt u dat in die gemeente.

Voorwaarden voor huwelijk of geregistreerd partnerschap

U voldoet beiden aan de volgende voorwaarden:

Kosten

Afhankelijk van dag en locatie betaalt u kosten. De kosten kunt u vinden in het Kostenoverzicht trouwen of registratie partnerschap. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Getuigen
  • bij uw huwelijk of registratie van uw partnerschap moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn
  • getuigen zijn minstens 18 jaar en geestelijk bekwaam
Naam na trouwen

Als u trouwt of partnerschap registreert verandert uw eigen achternaam niet. U kunt wel kiezen met welke naam wij u aanschrijven of aanspreken. Hiervoor vult u bij de melding voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap een formulier in. Lees meer hierover op de pagina Gebruik achternaam.

Trouwlocatie

Officiële trouwlocatie: Gemeentehuis, Weteringsingel 1 in Hendrik-Ido-Ambacht.

Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houdt u rekening met een wachttijd die kan oplopen tot ongeveer 6 maanden.

U mag in Hendrik-Ido-Ambacht naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier verzoek keuze locatie (pdf, 75 kB). Voor trouwen op locatie naar keuze betaalt u extra kosten. Meer informatie hierover leest u in het Kostenoverzicht trouwen.

In het gemeentehuis mag u geen (huis)dieren meenemen. Trouwt u op een locatie naar keuze? Vraag dan op de locatie zelf naar de mogelijkheden.  

Trouwambtenaar

Wie professioneel aanwezig is bij de huwelijksvoltrekking (trouwambtenaar, bode, fotograaf) heeft geen coronatoegangsbewijs nodig.  

Wij hebben een map met informatie over onze trouwambtenaren (met foto's). In deze informatie stellen zij zich aan u voor. 

Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk

U mag uw geregistreerd partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie. 

Meer informatie
Heeft u nog vragen?

Stel deze dan via het contactformulier. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.