Sjaak van Groningen

Sjaak van Groningen

Ik ben geboren in 1951 en liefde en trouw zijn voor mij 2 heel belangrijke begrippen. Wel met enig onderscheid: liefde is de vonk die overspringt, En de volgende stap is, dat liefde zich uit in trouw beloven aan elkaar. Natuurlijk biedt die stap geen garanties. Toch is het mooi om te zien dat 2 mensen er bewust voor kiezen om iets gemeenschappelijks op te bouwen. Om samen door het leven te gaan. Trouwen is weer in.

In het dagelijks leven was ik docent aan de Reformatorische Scholengemeenschap in Rotterdam. Vanaf 2018 met pensioen. Al jaren actief als kerkenraadslid in de Gereformeerde Gemeente van Ambacht (Petrakerk). Veel energie stop ik in activiteiten voor de jeugd. Tot 2018 was ik ook reisleider en trok met een groep jongeren de wereld in. Dat varieerde van Noorwegen tot Israël, van Oostenrijk tot Jordanië. Ik wil graag iets voor anderen betekenen. Ook bij het voltrekken van een huwelijk: jullie iets meegeven wat toegevoegde waarde heeft.

Vanaf 2008 voltrek ik huwelijken. Mijn 1e huwelijk was mijn eigen zoon. Hierna volgden nog ruim 200 huwelijken. ‘Mensen kiezen ervoor om samen door het leven te gaan. Het is mooi om daar als ambtenaar een bijdrage aan te leveren. Het is belangrijk om te laten zien wat jullie beslissing inhoudt. Wat betekent het om elkaar liefde en trouw te beloven. Het gaat erom van de voltrekking een persoonlijk samenzijn te maken. En dat samenzijn moet echt van toepassing zijn op dat ene stel met hun eigen verhaal en achtergrond.’

Ik hecht veel waarde aan het gezin als hoeksteen van de samenleving. Ik ben 50 jaar getrouwd, heb 6 kinderen en 18 kleinkinderen. Er bewust voor kiezen om liefde te uiten in trouw, dat is waar het om draait bij een huwelijk. Zolang ik gezond ben, hoop ik nog een aantal huwelijken te mogen voltrekken. Meestal zijn het oud-leerlingen, bekenden uit verschillende kerken, maar ook weleens mensen, die helemaal onbekend zijn. Het is mooi om jonge mensen te begeleiden op weg naar het huwelijk.