NK-Tegelwippen 2022

Elk jaar vindt het NK-Tegelwippen plaats. Een half jaar lang strijden gemeenten in het hele land met elkaar om de meest gewipte tegels. Ook Ambacht doet dit jaar mee.

NK-Tegelwippen

Van 21 maart t/m 31 oktober barst de strijd los. Het NK-Tegelwippen zal tegelijk met de start van de lente losbarsten en loopt t/m het eind van het ‘Vergeten Plantseizoen’, zodat oktober nog optimaal benut wordt voor het vullen van die tuinen. Omdat sommige gemeenten groter zijn dan andere wordt niet gekeken naar het totale aantal gewipte tegels, maar naar het aantal tegels per inwoner. Naast de landelijke strijd gaat Hendrik-Ido-Ambacht het opnemen tegen Dordrecht in een spannende derby om de Drechtsteden gemeente te worden die de meeste tegels wipt. Kijk voor meer informatie op www.nk-tegelwippen.nl.

Regels

Het NK-tegelwippen hanteert de volgende regels:

  • De tegel die u wipt moet van uzelf zijn of u moet toestemming hebben van degene van wie de tegel van is
  • De tegel is 30 x 30 cm. Heeft uw tegel een andere maat? Dan dient deze omgerekend te worden naar dit formaat. Een tegel van 60 x 30 cm telt dus voor 2 tegels, een tegel van 60 x 60 cm voor 4 tegels, etc
  • Het aantal gewipte tegels kunnen met een bewijsfoto worden doorgegeven via de website van het nk-tegelwippen

Acties

Het komende jaar staan er verschillende actie op het programma om inwoners te helpen hun tuin te vergroenen en tegels te wippen. Via het gemeentenieuws in De Brug, de website en social media communiceren we hierover. Houd onze kanalen dus goed in de gaten.

Tegelwipper van de Maand

Elke maand kunt u foto's van het tegelwippen insturen en maakt u kans op een cadeaubon. Stuur de foto naar duurzaam@h-i-ambacht.nl. Deel uw leukste foto's ook op social media met de hashtags #nktegelwippen #TegelwippenAmbacht en tag @gemeentehia. U hoeft niet zelf op de foto te staan, maar dit mag natuurlijk wel. U kunt ook een leuke foto maken van het resultaat van het tegelwippen in uw tuin. Met het doorsturen van de foto geeft u de gemeente toestemming om de foto te publiceren.

Kom in actie, gebruik de tegeltaxi!

Hebt u tegels gewipt voor het NK Tegelwippen en kunt u ze niet (her)gebruiken? Boek dan de Tegeltaxi en de gemeente haalt uw gewipte tegels op vrijdag 9 en 16 september gratis op. De Tegeltaxi is een ophaalservice voor gewipte tegels, waar groen voor in de plaats komt. De gemeente zet de tegeltaxi in om meer groen te stimuleren. Een groene tuin is namelijk koeler, creëert leefgebied en voedsel voor dieren en ontlast het riool.

Reserveer een plek

Meld u aan via duurzaam@h-i-ambacht .nl en geef daarbij uw adres, het aantal op te halen tegels, de afmeting van de tegels en de ophaaldag door. Er is een beperkt aantal plaatsen, daarom geldt bij het maximale aantal aanmeldingen: vol=vol! Aanmelden kan tot en met 15 september. Kort na uw aanmelding hoort u of uw tegels door de tegeltaxi worden opgehaald.

Voorwaarden:

  • U vervangt de verwijderde tegels door groen
  • De gewipte tegels zijn niet groter dan 50x50 cm
  • U laat minimaal 10 en maximaal 30 tegels ophalen (uitsluitend tegels & klinkers)
  • U woont in Hendrik-Ido-Ambacht
  • Geef uw aantal gewipte tegels door via www.nktegelwippen.nl

Wilt u meer informatie over het NK Tegelwippen of weten hoe hoog Ambacht scoort in vergelijking tot Dordrecht (of andere gemeenten)? Kijk dan op www.nk-tegelwippen.nl.

Lever uw tegel in, ontvang een plant van Intratuin - Actie afgelopen

Tegels eruit, planten erin. De gemeente en Intratuin maken dat heel eenvoudig met een aantrekkelijke actie. Want wanneer u tussen vrijdag 1 april en zaterdag 14 mei 2022 maximaal vijf tegels inlevert bij Intratuin aan de Langeweg 21, krijgt u per tegel een voucher. Bij inlevering van die voucher én bij een minimale besteding van €10,- ontvangt u een gratis plant. Met uw voucher kunt u kiezen uit verschillende planten, zo ook een assortiment bij- en vlindervriendelijke planten. De keuze is reuze! Vraag het winkelpersoneel bij de Intratuin waar u de planten die u met uw voucher mag meenemen, kunt vinden.

Voorwaarden:

  • Lever minimaal 1 en maximaal 5 tegels in; voor iedere tegel ontvangt u een voucher
  • Op de voucher vult u, uw naam en postcode in. Zo weet Intratuin dat u in Hendrik-Ido-Ambacht woont.

 

Waarom tegelwippen?

Het doel van het tegelwippen is om tegels te vervangen voor groen. Samen maken we Nederland op een leuke manier een stukje groener, gezonder, mooier en gezelliger. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Steeds meer mensen willen een onderhoudsvriendelijke tuin en betegelen deze daarom helemaal. Ook zijn er meer wegen en huizen waardoor de natuur verder naar de achtergrond verdwijnt. Dit heeft effect op de biodiversiteit in Nederland; insecten en andere dieren krijgen het steeds zwaarder.

Door klimaatverandering wordt het weer in Nederland steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar hierdoor vaker op. Doordat het water bij regenbuien, als gevolg van de vele tegels, de grond niet kan intrekken zal er vaker wateroverlast ontstaan. Bij periodes van hitte zorgt groen voor verkoeling. Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht doet mee aan het NK-Tegelwippen om samen met haar inwoners de gemeente toekomstbestendig te maken.