Duurzaam wandelen door Ambacht

Heeft u vrije tijd over? Ga gezellig wandelen! Tijdens de duurzame route door Ambacht komt u langs allerlei locaties waar u iets kunt leren over uw eigen gemeente en duurzaamheid.

De duurzame wandelroute bestaat uit twee lussen: een korte route ca 3,25km (1-2-3-4-5-6-1) en een langere route ca 6km (1-6-7-8-9-10-11-1). Beide beginnen en eindigen bij het gemeentehuis aan de Weteringsingel. 

Duurzame wandelroute door Ambacht

1. Zon op dak gemeentehuis

Sinds 2017 liggen op het dak van het gemeentehuis ruim 250 zonnepanelen. De zonnepanelen zijn van de bewonerscoöperatie ‘Zon op Hendrik-Ido-Ambacht’ De gemeente stelt het dak van het gemeentehuis gratis ter beschikking. Bewoners zonder (geschikt) eigen dak kunnen zo toch gebruik maken van de energie van de zon. Uitdaging: Kijk tijdens je wandeling langs de Weteringsingel af en toe omhoog naar de daken van de woningen en tel eens hoeveel huizen ook zonnepanelen hebben!

2. Groenonderhoud: locatie oude begraafplaats

Een mooie laatste rustplaats helpt om goed afscheid te nemen en geliefden te herdenken. Hendrik-Ido-Ambacht heeft twee begraafplaatsen: Achterambacht en Waalhof. Naast traditioneel begraven is het mogelijk om as te laten begraven, laten verstrooien, of laten bijzetten in een urnenmuur. Voor het groenonderhoud is er hiervoor gekozen om de begraafplaatsen extra netjes bij te houden. In de wijken houden we het groen ook netjes, maar er mag wat onkruid tussen staan. Sinds een paar jaar gebruiken we geen vergif meer voor de bestrijding van onkruid. Dit is beter voor mens en natuur. Bij de ecologische zones bij bijvoorbeeld het Hooftlaantje en de Ambachtsezoom krijgt de natuur meer ruimte: hier is een natuurlijke ecologische kwaliteit afgesproken.

3. Bijenlint Graaf Willemlaan

Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Bijen en andere insecten leveren dus een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Om deze nuttige dieren een handje te helpen is een bijenlint aangelegd. Dit is een bloemenstrook die bijen, vlinders en andere insecten in de periode van februari tot augustus van voedsel en leefruimte voorziet.

4. Afvalvrije scholen: locatie Willem de Zwijger

Je houdt maar heel weinig restafval over als je afval goed scheidt én voorkomt. Dát is wat kinderen leren en in de praktijk brengen op de afvalvrije school. In Ambacht werken veel scholen ernaar toe om een afvalvrije school te worden: Willem de Zwijgerschool, Admiraal, Villa Ambacht, De Krommeweg, De Watervlinder en De Klimboom.

5. Warmtenet in De Volgerlanden

Nederland wil stoppen met het gebruik van aardgas om de co2 uitstoot te verminderen. In De Volgerlanden-Oost krijgen 900 nieuwbouwwoningen daarom een aansluiting op een warmtenet van HVC. De warmte voor het warmtenet wordt onttrokken uit de rivier De Noord. Deze techniek heet 'Thermische Energie uit Oppervlaktewater' (TEO).

6. Zwembad de Louwert Zwembad

De Louwert is in de periode 2017 – 2020 vernieuwd. Er zijn forse investeringen gedaan in het zwembad op het gebied van duurzaamheid. Zo is bij de bouw besloten om over te stappen naar een 'gasloos' systeem. Hierbij zijn de geplande CV-ketels vervangen door warmtepompen. Om de kosten in stroomgebruik te drukken zijn op het dak van het bad - naast de al aanwezige zonnepanelen - nog 400 panelen extra aangelegd.

7. Tiny Forest Sophiawoud

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Kinderen leren hier in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Leerlingen van Kindcentrum De Wijngaard beheren het minibos in het Sophiapark. Kindcentrum De Tweestroom en SOL Villa Ambacht hebben samen het Tiny Forest in Kruiswiel geadopteerd. Lees hier vooral ook het informatiebord om meer te weten te komen over de minibossen van Ambacht.

8. Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Op bedrijvenpark Ambachtsezoom zijn alle materialen in de gebouwen en het openbare ruimte duurzaam en goed herbruikbaar. Het is het eerste circulaire en energie neutrale bedrijvenpark in Nederland. In de openbare ruimte komen 350 biologisch geteelde bomen en veel andere planten. Dat is goed voor mens en dier!

9. Kringloopwinkel Habbekrats

Kringloopwinkels leveren een positieve impact op mens en milieu. Wat u weg wilt doen, daar kan een ander juist naar op zoek zijn en andersom. Door spullen opnieuw te gebruiken voorkomen we veel verspilling. In Ambacht hebben we drie kringloopwinkels: Habbekrats, Hebbes en de Nieuwe Hoop.

10. Minibieb TBG

In plaats van nieuwe boeken te kopen, kunt u bij een minibieb boeken ook lenen of ruilen. Zo beheren we met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus. Kijk voor de locaties van alle minibiebs op: www.minibieb.nl/minibieb/minibieb-tbg

11. Baxpark bomenroute

Bomen zuiveren de lucht, bieden verkoeling, geven sfeer en karakter en bieden een leefomgeving voor verschillende flora en fauna. Wist u dat Ambacht meer dan 12.500 bomen in openbaar gebiedt telt? Met wel 300 verschillende soorten? En dat we begin 2022 de laatste van 500 éxtra bomen gaan planten? In het Baxpark is een route langs een aantal markante bomen uitgestippeld. De bomenroute begint bij het informatiebord ter hoogte van de skatebaan.