Energie

Tientallen euro's kunnen we per maand overhouden met relatief gemakkelijke en goedkope maatregelen. Bijvoorbeeld met LED-verlichting, goede isolatie en gebruik maken van zonne-energie.

Wat kunt u zelf doen om energiezuiniger te leven?

Groendak

Een groot deel van het gemeentehuis heeft een groendak. Een groendak houdt in de winter warmte vast en koelt in de zomer. Daarnaast is het goed voor insecten, houdt het regenwater vast en ziet het er mooi uit! Een groendak is voor vrijwel ieder plat dak geschikt. Kijk voor meer informatie op Groendakcoach.nl/ 

Energiecheck voor bedrijven

Als midden- of kleinbedrijf inzicht krijgen in uw energieverbruik en zo weten waar u nu teveel aan uitgeeft? Maak dan gebruik van de www.milieubarometer.nl.

Energiecheck voor woningen

Inzicht krijgen in het energieverbruik van uw woning en zo weten waar u nu teveel aan uitgeeft? Maak dan gebruik van de Huisscan van ons Regionaal energieloket.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is beter voor het milieu en uw omgeving dan het rijden op een normale verbrandingsmotor, want er komen geen uitlaatgassen vrij tijdens het rijden op een elektrische motor. Daarnaast maken de laadpalen gebruik van 'groene stroom'. Meer hierover vindt u op onze pagina Laadpalen elektrisch rijden.

Isoleren

Een goede manier om geld over te houden is goede isolatie van uw woning. Bijvoorbeeld door uw vloer, muren en dak te isloeren, maar ook door het juiste glas in uw vensters te (laten) plaatsen. Informatie hierover vindt u op www.regionaalenergieloket.nl/hendrik-ido-ambacht.

LED-verlichting

Een deel van de straatverlichtig en het gehele gemeentehuis is voorzien van LED-lampen. Gloei- en halogeenlampen vervangen voor LEDlampen is slim, want en ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder elektriciteit dan een halogeenlamp. Lees meer hierover op Energiezuinig verlichten van Milieucentraal.

Openbaar vervoer

Lopen en fietsen zijn milieuvriendelijke manieren van reizen. U kunt ook met het Openbaar Vervoer gaan. Kijk voor het Openbaar Vervoer in en om Hendrik-Ido-Ambacht op 9292.nl/reisadvies en Waterbus.

Zonnepanelen

Op het dak van het gemeentehuis staan al enige jaren tientallen zonnepanelen. De zon is een grote bron van energie. Die energie kunnen we omzetten elektriciteit met zonnepanelen. Een vrij duurzame manier van elektricteit opwekken. Meer informatie hierover vindt u op ons regionaal Energieloket.

In 2015 tekenden veel landen het internationaal Klimaatakkoord Parijs, waaronder Nederland. Hierin staat dat we samen streven om de opwarming van de aarde te beperken. Belangrijk daarin is het beperken van de hoeveelheid energie die we gebruiken. Hendrik-Ido-Ambacht werkt samen in de regio in het tegengaan van de opwarming en het terugdringen van CO2. Dat doen we onder andere met de in 2017 vastgestelde Energiestrategie Drechtsteden energieneutraal 2050.

Wilt u mede-Ambachters adviseren over energie besparen, wordt dan Energiecoach! Informatie hierover vindt u op Drechtsestromen.net.