Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen komen in de zomermaanden vaak in het nieuws. Reden zijn de brandharen van de eikenprocessierups. Die kunnen bij mens en dier jeuk, uitslag en irritatie aan ogen en/of luchtwegen veroorzaken.
De rupsen zijn in veel eikenbomen te zien. De rupsen verplaatsen zich 's nachts waarbij zij in lange rijen op en neer de boomstam kruipen. Vandaar hun naam: ze lijken in processie te bewegen. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze voorwerpen en de rupsen niet aan!

De Dienst Gezondheid en Jeugd adviseert om elk contact met de rupsen, hun nesten en resten ervan te vermijden. Gaat u een (natuur)gebied bezoeken waar de rups voorkomt, bedek dan uw hals, armen en benen. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, krab of wrijf dan niet krabben, maar was of spoel uw huid of ogen goed met water.

De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer informatie
Kijk op de website van de Dienst Gezondheid en Jeugdhttps://www.h-i-ambacht.nl/hendriki/gx/ZklpwjrIuqC.png of bel naar 078 770 85 00.

Ziet u ergens in Hendrik-Ido-Ambacht eikenprocessierupsen? Informeer dan de gemeente via het telefoonnummer 14 078 of via het meldpunt openbare ruimte. De gemeente markeert dan de locatie om mensen te waarschuwen en laat de rupsen verwijderen.