Eikenprocessierups

De brandharen van eikenprocessierupsen kunnen mens en dier hinderen en irriteren. We bestrijden de rups en haren in de openbare ruimte.

Contact met brandharen van de processierups kan jeuk, uitslag en irritatie aan ogen en/of luchtwegen veroorzaken. De rupsen zijn vooral in eikenbomen te vinden en danken hun naam aan het feit dat ze zich 'in processie', dus in een plechtige optocht, langs boomstammen lijken te bewegen. Bomen met processierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Blijf van deze spinsels af, ze veroorzaken irritatie.

Preventieve bestrijding in het voorjaar

We beginnen met het (preventief) bestrijden van de (eiken)processierups in de tweede helft van april, dus nog voor de rupsen brandharen krijgen. We bestrijden de rups op een natuurlijke manier, namelijk door kleine aaltjes, nematoden, met een vernevelaar op de bomen te spuiten. Deze aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en andere dieren dan de processierups. Wel kunt u tijdelijk overlast ondervinden van de werkzaamheden.Die bestaan uit twee bespuitingen uit te voeren. Hier ziet u een kaart met daarop de locaties waar we aan de slag gaan.

Locaties waar we processierupsen bestrijden - 2021

Maatregelen

Neem zelf ook maatregelen tegen hinder van de processierups. Vermijd contact met de rupsen, hun nesten en resten ervan. Bezoekt u een (natuur)gebied waar de rups voorkomt, bedek dan uw hals, armen en benen. Bent u toch in contact gekomen met brandharen en heeft u daar nu hinder van? Was de huid en/of ogen goed met veel lauw water. Onderdruk de neiging om te krabben of wrijven. Heeft u na 2 weken nog klachten of zijn die ernstig, neem dan contact op met uw huisarts. Kijk voor meer informatie op GGDleefomgeving.nl

Meld eikenprocessierupsen

Ziet u ergens in Hendrik-Ido-Ambacht eikenprocessierupsen? Laat het ons weten via www.fixi.nl of telefoonnummer 14 078. We markeren dan de locatie ter waarschuwing en laten de rupsen zo vlug als mogelijk is, verwijderen.