Trouwen en registratie partnerschap

Trouwt u in Hendrik-Ido-Ambacht? Dan regelt u vooraf een paar dingen met de gemeente. Dit geldt ook als u zich als partners registreert. Graag helpen wij u om er een onvergetelijke dag van te maken.

Kosten

Afhankelijk van dag en locatie betaalt u kosten. In het overzicht leest u meer informatie.
Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Kostenoverzicht

Voorgenomen huwelijk regelen
  • U meldt uw voorgenomen huwelijk (voorheen 'ondertrouw') aan bij de gemeente waar u gaat trouwen. Geef alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Dat kan maximaal 1 jaar tot minimaal 2 weken voor de trouwdatum. U moet beiden wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u bent 18 jaar of ouder
  • u bent geboren in Nederland
  • u woont vanaf 18-jarige leeftijd in Nederland
  • u bent burger van de Europese Unie
  • bent u geboren in het buitenland of getrouwd geweest? Dan hebben wij extra informatie van u nodig. Vraagt u dan via het  contactformulier of wij u bellen
  • staat u onder curatele? Dan heeft u vooraf toestemming nodig van uw curator of rechtbank

U vult eerst het formulier voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap in en stuurt dat per post op naar de gemeente.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden of heeft u liever persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor uw bezoek aan de balie in de Gemeentewinkel.

Maak een afspraak

Online trouwdatum en locatie aanvragen

Weet u al op welke datum en waar u graag trouwt? Doet u hiervoor dan een aanvraag en vul het aanvraagformulier volledig in. U hoort binnen 5 werkdagen van de Gemeentewinkel of uw aanvraag akkoord is.

Gratis en/of zonder toespraak trouwen

In het kostenoverzicht  leest u waar en wanneer dit kan. U maakt voor deze mogelijkheid eerst een informatie-afspraak    bij de balie.

Meenemen
  • van u en uw partner: een geldig identiteitsbewijs
  • van uw getuigen: een kopie van hun identiteitsbewijs, geen kopie rijbewijs

Meer informatie over de documenten die u nodig heeft:

Website Rijksoverheid
Informatie documenten voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (pdf, 28 kB)

Trouwen in gemeenschap van goederen

Per 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie daarover leest u op Rijksoverheid.nl en in de brochure beperkte gemeenschap van goederen (pdf, 306 kB).

Getuigen

Bij uw huwelijk moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen zijn minstens 18 jaar en geestelijk bekwaam.
Bij uw huwelijk of registratie partnerschap in een bijzonder huis zijn altijd 6 getuigen aanwezig.

Wanneer u geen getuigen heeft, kan de gemeente voor getuigen zorgen. U betaalt daarvoor per getuige in het gemeentehuis € 30,25. 

Naam na trouwen

Als u trouwt verandert uw achternaam niet. U kunt wel kiezen met welke naam u aangeschreven of aangesproken wilt worden. Hiervoor vult u bij de melding voorgenomen huwelijk een formulier in. Lees meer over de wijziging van het naamgebruik:

Gebruik achternaam

In een andere gemeente trouwen

Als u in een andere gemeente dan de woongemeente wilt trouwen, regelt u dat in de gemeente waarin u gaat trouwen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap.

Wonen in het buitenland, trouwen in Nederland

Woont u beiden buiten Nederland? Dan bent u verplicht uw voornemen in Den Haag kenbaar te maken. Dat kan alleen als minstens 1 van u de Nederlandse nationaliteit heeft. Meer informatie hierover vindt u op de website van de gemeente Den Haag.

Trouwlocatie

U mag in Hendrik-Ido-Ambacht naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier. Voor trouwen op locatie naar keuze betaalt u kosten. Meer informatie hierover leest u in het kostenoverzicht bovenaan deze pagina.

Formulier verzoek keuze locatie

Officiële trouwlocaties

Gemeentehuis, Weteringsingel 1 in Hendrik-Ido-Ambacht. Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houd u rekening met een wachttijd die kan oplopen tot ongeveer 6 maanden.

Trouwambtenaar

Wij hebben een map met informatie over onze trouwambtenaren (met foto's). In deze informatie stellen zij zich aan u voor. 

Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk

U mag uw geregistreerd partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. In Hendrik-Ido-Ambacht doet u dit aan de balie van de gemeente of op een trouwlocatie. U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie. 

Heeft u nog vragen?

Stel deze dan via het webformulier. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.

Webformulier Vragen, tips of opmerkingen