Trouwen en registratie partnerschap

U kunt alleen op afspraak naar de gemeentewinkel komen.

Update 23 november 2021: Wij houden rekening met de 1,5 meter afstand. In het Stadhuis kunnen we in totaal 30 gasten ontvangen. Hierbij rekenen we

 • de getuigen wel mee en
 • het bruidspaar, 1 fotograaf/videograaf, babs, assistent en boden niet mee

Trouwt u in Hendrik-Ido-Ambacht of wilt u zich in Hendrik-Ido-Ambacht als partners registreren? Geef dit dan maximaal 1 jaar tot uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. U geeft alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Als u in een andere gemeente wilt trouwen, regelt u dat in de gemeente waarin u gaat trouwen.

 • u vult het formulier voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap (pdf, 105 kB) in en stuurt dat per post op naar Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, t.a.v. gemeentewinkel, Postbus 34, 3340 AA Hendrik-Ido-Ambacht
 • voldoet u niet aan de voorwaarden? Neem dan contact met ons op via 14 078
 • weet u al op welke datum en waar u graag trouwt? Vraag deze dan aan door het formulier locatie en datum volledig in te vullen. U hoort binnen 5 werkdagen van de Gemeentewinkel of uw aanvraag akkoord is

Kosten

Afhankelijk van dag en locatie betaalt u kosten. De kosten kunt u vinden in het Kostenoverzicht trouwen. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Voorwaarden voor huwelijk of geregistreerd partnerschap

U voldoet beiden aan de volgende voorwaarden:

 • u bent 18 jaar of ouder
 • u bent geboren in Nederland
 • u woont vanaf 18-jarige leeftijd in Nederland
 • u bent burger van de Europese Unie
 • bent u geboren in het buitenland of getrouwd geweest? Dan hebben wij extra informatie van u nodig. Vraagt u dan via het contactformulier of wij u bellen
 • staat u onder curatele? Dan heeft u vooraf toestemming nodig van uw curator of rechtbank
Getuigen
 • bij uw huwelijk of registratie van uw partnerschap moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn
 • getuigen zijn minstens 18 jaar en geestelijk bekwaam
 • bij huwelijk of registratie partnerschap in een bijzonder huis (bijvoorbeeld gevangenis of ziekenhuis) zijn altijd 6 getuigen aanwezig
 • wanneer u geen getuigen heeft, kan de gemeente voor getuigen zorgen. U betaalt daarvoor € 30,25 per getuige
Gratis en/of zonder toespraak trouwen

In het kostenoverzicht leest u waar en wanneer dit kan. U maakt voor deze mogelijkheid eerst een informatie-afspraak bij de balie. Door de coronamaatregelen is de informatie-afspraak niet mogelijk. Met vragen kunt contact opnemen via het  contactformulier

Meenemen bij informatie-afspraak
 • van u en uw partner: een geldig identiteitsbewijs
 • van uw getuigen: een kopie van hun identiteitsbewijs. (let op: geen kopie rijbewijs)

Meer informatie over de documenten die u nodig heeft:vindt u op de website van de Rijksoverheid of download informatie documenten voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (pdf, 42 kB).

Naam na trouwen

Als u trouwt verandert uw eigen achternaam niet. U kunt wel kiezen met welke naam wij u aanschrijven of aanspreken. Hiervoor vult u bij de melding voorgenomen huwelijk een formulier in. Lees meer hierover op de pagina Gebruik achternaam.

Trouwlocatie

Officiële trouwlocatie:

Gemeentehuis, Weteringsingel 1 in Hendrik-Ido-Ambacht. Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houdt u rekening met een wachttijd die kan oplopen tot ongeveer 6 maanden.

U mag in Hendrik-Ido-Ambacht naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier verzoek keuze locatie (pdf, 75 kB). Voor trouwen op locatie naar keuze betaalt u kosten. Meer informatie hierover leest u in het kostenoverzicht bovenaan deze pagina.

Trouwambtenaar

Wie professioneel aanwezig is bij de huwelijksvoltrekking (trouwambtenaar, bode, fotograag) heeft geen coronatoegangsbewijs nodig.  

Wij hebben een map met informatie over onze trouwambtenaren (met foto's). In deze informatie stellen zij zich aan u voor. 

Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk

U mag uw geregistreerd partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. In Hendrik-Ido-Ambacht doet u dit aan de balie van de gemeente of op een trouwlocatie. U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie. 

Meer informatie
Heeft u nog vragen?

Stel deze dan via het contactformulier. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.