Brief van wethouder Economie André Flach aan Ambachtse ondernemers

 

Beste Ondernemers van Ambacht,

Via deze open brief wil ik u laten weten dat ik veel respect en waardering heb voor uw vasthoudend ondernemerschap in de achterliggende tijd.

Na de coronaperiode, die velen van u hard raakte, is er opnieuw tegenwind, vooral door alle gestegen (energie)kosten en het tekort aan personeel. De zorgen zijn nog niet voorbij, maar ondanks deze nieuwe uitdagingen zie ik veel positiviteit, creativiteit en saamhorigheid in de bedrijven.

Vanaf het moment dat de coronawind enigszins ging liggen, brak de oorlog in Oekraïne uit, met alle maatschappelijke, maar ook economische gevolgen van dien. We merken het inmiddels allemaal in onze portemonnee en het eind van de situatie lijkt nog niet in zicht.

De energiekosten rijzen de pan uit, er is een tekort aan grondstoffen en de arbeidsmarkt is overspannen. Het zal daarom de komende tijd steeds vaker over robuustheid en weerbaarheid gaan en minder over groei. Dat vraagt om een nuchtere benadering, iets wat ik gelukkig vaak terugzie in het Ambachts bedrijfsleven.

Vrijdag 18 november is de Dag van de Ondernemer. Op de website DagVanDeOndernemer.nl staat: "Het is een dag waarop we het ondernemerschap vieren en ondernemers bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen."

Ik sluit me hier graag bij aan. Ondernemers spelen een cruciale rol in onze maatschappij. Bakkers, slagers en supermarkten zorgen voor eten en al onze ondernemers in het algemeen zorgen bijvoorbeeld voor veel werkgelegenheid en levendigheid in onze gemeente. Kortom, u speelt als ondernemer een belangrijke rol in de Ambachtse samenleving. Daarvoor mijn respect en waardering.

Ook nu weer vragen de ontwikkelingen het meest en het best van u. En ook nu voel en zie ik een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de uitdagingen aan te gaan. Weet dat u er nooit alleen voor staat, de gemeente helpt u waar nodig. Want zo doen wij dat in Ambacht: We steken elkaar met enige regelmaat een hart onder de riem en geven elkaar onvoorwaardelijk steun in de rug.

Natuurlijk, als ondernemer hebt u dagelijks te maken met kleine en grote uitdagingen. Daar bent u ondernemer voor, zo weet ik uit ervaring. Misschien is u bekend dat ikzelf ook ondernemer ben geweest in ene familiebedrijf van drogisterijen. Kansen zien, risico nemen en resultaten halen, het is me met de paplepel ingegoten.

Ondanks alle serieuze tegenslag van afgelopen en wellicht ook komende periode is mijn boodschap: Blijf ondernemen, blijf creatief, blijf zoeken naar de mogelijkheden die u gisteren nog niet zag.

Maak daarbij ook gebruik van de Vereniging van Ambachtse Ondernemers, VAO. De samenwerking tussen de gemeente en de VAO groeide het afgelopen jaar verder. De VAO helpt u waar nodig op weg in een waardevol netwerk, ze koppelt ondernemers aan elkaar, bijvoorbeeld via interessante webinars en de jaarlijkse Bedrijvenbeurs.

Ik roep onze inwoners nog altijd op zoveel mogelijk lokaal te blijven kopen. Ambacht bedt een breed scala aan winkels en bedrijven die lokale steun goed kunnen gebruiken.

Ik ben ervan overtuigd dat we deze en komende tijd goed kunnen doorkomen. Vanuit de gemeente denken we steeds met u mee. Ik bezoek jaarlijks heel wat ondernemers, maar schroom vooral niet contact met ons op te nemen.

Dus: Hebt u vragen, zoekt u hulp of een partner die met u meedenkt? Neem dan contact op met accountmanager Yvette Opmeer via y.opmeer@h-i-ambacht.nl. zij beantwoordt uw vragen of verwijst u naar de juiste instantie.

Ik wens u de komende tijd veel wijsheid en succes toe!

 

André Flach,
wethouder Economie